Urbanizam

Italijanskim auto-putevima dežuraće dronovi koji će pružati prvu pomoć

Program nazvan Smart Highway mogao bi biti implementiran na više od 2.500 kilometara puteva u Italiji.

Automobili i letelice bez vozača menjaju svet u kojem živimo, a inženjeri i dizajneri koriste ove nove tehnologije kako bi saobraćaj učinili bezbednijim, bržim i efikasnijim. Italijanska firma Carlo Ratti Associati udružila je snage sa italijanskom Agencijom za puteve ANAS (Azienda Nazionale Autonoma delle Strade) u cilju osmišljavanja pametnog auto-puta na kojem će dronovi pružati prvu pomoć i upozoravati automobile na promene stanje puta na njihovoj ruti. Program nazvan Smart Highway mogao bi biti implementiran na više od 2.500 kilometara lokalnih i auto puteva u Italiji, piše Inhabitat.

Na vrhu svake bandere je punjač za dronove sa kojih oni mogu da polete i nagledaju delova puta.

Iako će zaljubljenici u brzu vožnju po sjajnim italijanskim auto stradama verovatno odmahnuti rukom, većini će se ipak svideti program koji obezbeđuje bržu i sigurniju vožnju. Ovaj program baziran je na infrastrukturi sačinjenoj od niza bandera koje se opremljene senzorima i Wi-Fi konekcijama. Na vrhu svake bandere je punjač za dronove s kojih oni mogu da polete i nagledaju delova puta u zavisnosti od potreba i vremenskih uslova. Dronovi ne samo da bi detektovali saobraćajne nesreće, gužve, požare ili poplave već bi na lice mesta mogli da dostave i prvu pomoć.

 

Realnost sledeće decenije

Podaci sakupljeni sa dronova i bandera, moći će se u realnom vremenu slati do bespilotnih automobila koji će automatski prilagoditi vožnju uslovima puta. Pored toga što će navigacioni sistem automobila dobijati sveže podatke, oni će se slati i na mobilne telefone svih putnika u automobilu.

„Ovaj projekat ima cilj da se postojeća infrastruktura unapredi digitalno kako bismo imali bolje podatke o našim putevima,“ rekao je Carlo Ratti, osnivač firme CRA i profesor urbanih tehnologija na MIT-u. „Sledeći korak biće da iz podataka koje sakupljaju automobili izvučemo scenarije koji nas mogu očekivati kada u sledećoj deceniji automobili bez vozača postaju realnost,“ dodao je on.

Foto: Carlo Ratti Associati

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *