Arhitektura, Izdvojeno

Kuća oblikovana topografijom terena

Kako bi se najadekvatnije prilagodila strmoj obali jezera, ova porodična kuća formirana je iz dva segmenta koji se prisno oslanjaju jedan na drugi.

Po projektu arhitekata Julije Jamrozik i Coryn Kempster na jezeru Stoney u Kanadi podignuta je interesantna kuća od 290 metara kvadratnih koja pleni pažnju svojim oblikovanjem. Naime, donji volumen kuće ušuškan je u okolni prirodni pejzaž, pa je jedva vidljiv sa pristupne zone. Gornji volumen je jednim delom oslonjen na niži segment, dok ga sa druge strane nosi masivna betonska baza. Na ovaj način formiran je spoljašnji prolaz ispod objekta i na taj način povećana je pristupačnost celokupne lokacije i naglašena je upotpunjujuća veza između kuće i okolnog terena.

Gornji volumen je jednim delom oslonjen na niži segment, dok ga sa druge strane nosi masivna betonska baza.

Dok je gornji volumen, u kojem je smeštena dnevna zona, prozračan i otvoren ka jezeru, donji je dosta zatvoreniji i u njemu su smeštene spavaće sobe.

Pristupačnost

Tokom projektovanja, arhitekte su mislile na neometano kretanje gostiju s invaliditetom, kao i na aktivni život klijenata. Studio sa spavaćom sobom i kupatilom nalazi se u prizemlju, kako se, ukoliko u kući budu boravili stanari sa otežanim kretanjem, mogu udobno smestiti i u donjem delu kuće.

Krov objekta, oblikovan u cik-cak formu, omogućio je postavljenje bočnih prozora, koji puštaju dodatno prirodno svetlo.

Natkrivena terasa duž cele zastakljene fasade štiti unutrašnji prostor od direktnog udara jake sunčeve svetlosti tokom leta, dok sa druge strane nisko zimsko sunce uspeva da se probije i da tokom zime pusti sunce da ogreje prostorije.

Na eksterijeru objekta su korišćeni jednostavni, održivi materijali, dok su unutrašnji zidovi obloženi šperpločom bez formaldehida.

Svetli enterijer

Enterijer, izveden u kombinaciji bele i plave boje, inspirisan je nebom, a razigran je detaljima poput prostora za peć na drva izvedenog od opeke u plavoj boji, kao i raznobojnim kukicama za kačenje odeće.

Crteži i grafičke podloge

Presek
Presek
Situacija
Situacija
Osnova prve etaže
Osnova prve etaže
Osnova druge etaže
Osnova druge etaže
Kompozicija
Kompozicija

Foto: Doublespace Photography

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *