Svetski projekti

Potpuno zatvorena fasada krije prozračnu oazu

Puna kuća svetlosti, niotkuda prozora! Ipak, enterijer ovog porodičnog objekta okupan je svetlom zahvaljujući atrijumu.

Studio LEVEL architects potpisuje projekat kuće zvane Kamakura, u istoimenom japanskom gradu južno od Tokija, koja osim ulazne zone, na beloj fasadi ne postoji nijedan otvor, kao niti jedan arhitektonski detalj. Objekat od 116 metara kvadratnih okarakterisan je potpuno belom jednoličnom i zatvorenom uličnom fasadom, dok se svojim zadnjim delom otvara ka okolnim brdima na jug.

Iako, na prvi pogled, kao primarnu karakteristiku kuće, možemo navesti zatvorenost ka susedstvu, zapravo njen najreprezentativniji element jeste unutrašnje dvorište koje omogućava protok prirodnog svetla u kuću, kao i prirodnu ventilaciju.

Enterijer ovog porodičnog objekta bez prozora na uličnoj fasadi, okupan je svetlom zahvaljujući atrijumu.

Ova dvospratna kuća je kao i u oblikovanju svoje forme tako i u organizaciji sadržaja na dva nivoa osmišljena na kontrastan način, piše Designboom. Tako je nivo prizemlja spokojan prostor na kom se nalazi pomenuto dvorište, glavna spavaća soba i tatami soba, odnosno prostor karakterističan za japansku kulturu koji obično služi za vežbanje borilačkih veština.

U prizemlju je i tatami soba, karakteristična za japansku kulturu koja obično služi za vežbanje borilačkih veština.

Prostrani enterijer na spratu

Na gornjem spratu, prostor je u dinamičnom duhu sa otvorenim tipom organizacije enterijera u kom se nalaze dnevni boravak i kuhinja sa trpezarijom.

Svakodnevni život u kući odvija se u najvećoj meri oko kuhinje, pa je dizajn enterijera ovog prostora osmišljen tako da može da primi celu porodicu sa prijateljima.

Na spratu otvorenog planu smestio se dnevni boravak i kuhinja sa trpezarijom.

Veliki prozori ka dvorištu

Oba nivoa ipak imaju i zajedničke elemente, poput velikih prozora koji su orijentisani ka dvorištu i pružaju pogled ka okolnim brdima.

Noćni izgled japanske kuće Kamakura.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *