Projekat potpisuje tokijski studio Apollo Architects & Associates; Foto: Masao Nishikawa
Svetski projekti

Unutrašnja dvorišta skrivena iza masivne betonske konstrukcije

Unutar dva betonska volumena odvojena staklom smešteni su fleksibilni životni prostori koji pružaju mogućnost boravka na otvorenom i utočište od gradske vreve.

Rezidencija Timeless (srp. bezvremenska) dom je tokijskog bračnog para koji je, nakon što su se njihova deca iselila iz kuće, poželeo da u potpunosti transformiše svoj dugogodišnji životni prostor.

Tako je firma Apollo Architects & Associates dobila zadatak da za njih dvoje projektuje novi dom, koji bi maksimalno iskoristio ugaonu poziciju u mirnom stambenom okruženju.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Dnevna, radna i spavaće sobe orijentisane su ka dvorištu na južnoj strani; Foto: Masao Nishikawa

Povećana privatnost i bezbednost

Imajući ovo na umu, arhitekti su svoj koncept zasnovali na konstruisanju prostora kuće oko skrivenih dvorišta koja zelenilo i prirodnu svetlost dovode u unutrašnji prostor.

Na ovaj način kuća je uglavnom zatvorena prema okolnim ulicama koje uokviruju njenu parcelu, čime se povećala privatnost i bezbednost klijenata, piše Dezeen.

Objekat čine dva betonska volumena, spojena, a ujedno i odvojena staklenom trakom u vidu prozora. Betonska fasada ima suptilnu površinsku teksturu stvorenu oplatom od kedrovine, koja se koristila za izlivanje zidova.

Osnove prizemlja i prvog sprata

Gornji volumen je isturen i proteže se pod određenim uglom kako bi pratio liniju trotoara i zaklonio glavni ulaz.

Na samom uglu parcele gde se dve ulice sučeljavaju, gornji volumen je isturen i proteže se pod određenim uglom kako bi pratio liniju trotoara i zaklonio glavni ulaz.

Iza čvrste i zatvorene fasade, unutrašnjost kuće je znatno otvorenija i povezana sa spoljašnjim prostorom, zahvaljujući unutrašnjim dvorištima, gde je jedno pozicionirano na prednjem, a drugo na zadnjem delu parcele.

Svi otvoreni prostori su oivičeni zastakljenjem kako bi se osiguralo da što više prirodnog svetla dopre u životne prostore koji okružuju dvorišta, ali i da se omogući pogled na bambuse i ostalo zasađeno zelenilo.

Gornji volumen je isturen kako bi zaklonio glavni ulaz; Foto: Masao Nishikawa

Svetlosni bunar na severnoj strani

„Glavno dvorište na južnoj strani ima bambuse koji privlače pogled čim se uđe u kuću. Pošto su dnevna, radna i spavaće sobe orijentisane ka ovom dvorištu, klijenti i njihov pas mogu uživati na otvorenom kako žele“, istakli su arhitekti.

Drugo, uže dvorište na severnoj strani funkcioniše kao svetlosni bunar koji vodi svetlost u unutrašnjost, a manji salon na prvom spratu, koji je isto zastakljen, zahvaljujući ovom dvorištu takođe je i adekvatno osvetljen.

Na južnoj strani glavnog stambenog prostora, gornji sprat se proteže preko zastakljene fasade kako bi se unutrašnjost ipak zaštitila od direktne sunčeve svetlosti.

Zahvaljujući manjem dvorištu salon na prvom spratu je adekvatno osvetljen; Foto: Masao Nishikawa

U post-kovid eri klijenti su sve manje zainteresovani za prostorije sa jasnim funkcijama.

Prema rečima arhitekata, dizajn kuće odgovara promenama u načinu života klijenata nakon pandemije koronavirusa.

Oni objašnjavaju da su u post-kovid eri rezidencijalni klijenti sve manje zainteresovani za prostorije sa jasnim funkcijama ili generalno za kućama koje su puke “kolekcije” pojedinačnih soba.

Kuća Timeless stoga ima za cilj da obezbedi fleksibilne prostore koji pružaju različite atmosfere, koje stanari mogu koristiti na različite načine tokom dana.

Kuća obezbeđuje fleksibilne prostore koji pružaju različite atmosfere; Foto: Masao Nishikawa

Putovanje unutar sopstvene kuće

“Porodice žele domove u kojima mogu da provode vreme kvalitetno, gde mogu po želi i da se osame i budu u bliskom kontaktu, dok ležerno prelaze između unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora, skoro kao da putuju unutar svoje kuće“, kažu arhitekti.

“Verujemo da je ova vrsta slobodnog okruženja ono što će klijenti tražiti u stambenoj arhitekturi u godinama koje dolaze”, dodaju na kraju iz tokijske firme Apollo Architects & Associates.

Bambusi privlače pogled čim se uđe u kuću; Foto: Masao Nishikawa

Grafički prilozi

Foto-galerija

Projekat potpisuje tokijski studio Apollo Architects & Associates; Foto: Masao Nishikawa
Projekat potpisuje tokijski studio Apollo Architects & Associates; Foto: Masao Nishikawa

Faktografija

  • naziv objekta: Timeless Residence
  • mesto: Bunkyo City, Tokio, Japan
  • investitor: privatni projekat
  • autori projekta: Apollo Architects & Associates
  • godina izgradnje: 2021.
  • površina: 202 m2
  • spratnost: P+1
  • fotografija: Masao Nishikawa

Izabrali smo za vas…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *