Budući izgled Muzeja probnih letova u Kaliforniji; Render: Gensler
Svetski projekti

Muzej u pustinji inspirisan dizajnom aviona F-117

Proširenjem krovne površine dobiće se oblik nalik krilu letelice koja je tokom NATO bombardovanja 1999. godine oborena kod Buđanovaca u Sremu. 

Globalna arhitektonska firma Grensler nedavno je prikazala projekat novog izgleda Muzeja probnih letova (eng. Flight Test Museum) u dolini Antelope, severno od Los Anđelesa, čiji dizajn kombinuje dimenzije aerodromskog hangara sa oblikom letelice Nighthawk, američkim stelt avionom koji je prvi put izgrađen 1980-ih.

Ovaj objekat od 5.570 kvadratnih metara imaće metalni krov projektovan pod određenim uglovima, koji se jednim delom spušta ka zemlji kako bi se stvorio paviljon iznad staklenog ulaza, a biće izgrađen na mestu postojećeg Muzeja probnih letova.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Upečatljiva silueta u pustinjskom pejzažu

„Ponovno osmišljavanje izgleda Flight Test Museuma poklapa se sa usponom komercijalnog istraživanja svemira, kao i 75-godišnjicom probijanja zvučnog zida“, kaže Piter Vang iz studija Grensler, a prenosi portal Dezeen.

Arhitekte objašnjavaju da su proširili krovnu površinu tako što su napravili rastegnute metalne perforirane ravni, dajući karakteristične oblike nalik krilima koja svetlucaju i nude upečatljivu siluetu u okolnom pustinjskom pejzažu.

Primarni hangar biće okružen platformom za posmatranje na drugom spratu, tako da posetioci mogu da vide izložene eksponate odozgo.

Primarni hangar biće okružen platformom za posmatranje na drugom spratu; Render; Gensler

Prema planu, zgrada će sadržati prijemni salon, galerijski prostor, učionice, biblioteku i prodavnicu poklona.

Prema planu, zgrada muzeja će sadržati prijemni salon, galerijski prostor, učionice, biblioteku i prodavnicu poklona, kao i bar posvećen Florens Lou „Pančo“ Barnes, avijatičarki koja je osnovala prvi sindikat filmskih kaskaderskih pilota.

Inače, baš u ovoj pustinji testirane su neke od prvih mlaznih i svemirskih tehnologija, što daje dodatnu čar objektu.

Prva faza izgradnje novog Muzeja probnih letova je već počela, a završetak radova je predviđen za 2024. godinu.

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. miki

    ma mislim šta reći ,ovo je više spomen obeležje koje ne sme da se prizna. naši uspešni oficiri zvanično po njihovim rečima oborili su minimum dva stelta što znači da je srbija u par dana uništila neprijateljsku opremu vrednu 244 miliona dolara samo od dve letilice! to je za ogroman respekt u istoriji ratovanja! svaka čast našim ljudima!

Ostavite odgovor

Obavezna polja *