Podesite kuću spram vaših potreba; Foto: Tõnu Tunnel/Jorrit ‘t Hoen
Svetski projekti

Kako je baštenska kućica prerasla u kliznu vikendicu

Zahvaljujući pokretnim zidovima, možete dozirati koliko zapravo želite da boravite unutra a koliko na otvorenom. 

Koji su prvi poslovi arhitekata? Uglavnom od rođaka ili roditelja. Tako je i arhitekta Caspar Schols svojevremeno dobio zadatak od mame da isprojektuje baštensku kućicu ali su zahtevi bili prilično visoki. Naime, ta kućica trebalo je da zadovolji razne potrebe iz kojih su se rodile zanimljivije ideja. Naime, jedna od njenih želja bila je da kućica ne bude samo za smeštaj alata i biljaka, već i da se ona može transformisati u vikendicu s mogućnošču doziranja privatnosti ali i smeštajnog kapaciteta. Nije baš lak zadatak, zar ne?

Dizajn Caspara Scholsa toliko je bio dobar da je u međuvremenu ova baštenska kućica, koja se može proširiti u vikendicu, ušla u komercijalnu proizvodnju pod imenom ANNA Stay i ANNA Meet, piše Dezeen.

Foto: Tõnu Tunnel/Jorrit ‘t Hoen

Pojedini elementi konstrukcije postavljeni su na klizače kako bi se po potrebi mogli praviti različiti rasporedi unutrašnjosti.

Ovaj multifuncionalan objekat ima ima unutrašnju strukturu izveden u kombinaciji drvenih greda i stakla, koja je distancirana od spoljašnjih drvenih zidova i metalnog krova. Pojedini unutrašnji, kao i spoljašnji elementi postavljeni su na klizače kako bi se po potrebi mogli praviti različiti rasporedi.

„Ovo su potpuno funkcionalni stambeni objekti koji se mogu graditi, rastaviti i ponovo izgraditi bilo gde u svetu. Dinamični dom u obliku otvorene platforme za život poigrava se konfiguracijom slojeva kuće, baš kao i što se svako od nas oblači u skladu sa različitim vremenskim uslovima, prilikama i raspoloženjima.“, rekao je Schols.

Iako je originalna verzija imala četiri pokretna dela, dva unutrašnja i dva spoljašnja, ANNA Stay je pojednostavljena tako da postoje samo dva pokretna dela sa točkovima.

Foto: Tõnu Tunnel/Jorrit ‘t Hoen

Dve verzije dinamične kućice

„ANNA Stay ima dve klizne školjke umesto četiri u originalnoj baštenskoj kućici. Međutim, ta dva dela su sada duži tako da pokrivaju veći deo kuće. Ovaj kabina sadrži i fiksnu zonu u kojoj su smešteni kuhinja, kupatilo i prostor za odlaganje.“, dodalo je Schols.

ANNA Meet sa druge strane je zadržala četiri pokretna dela. Spavaća soba, kao i dnevna soba smešteni su unutra pokretnog dela pa se ove zone po potrebi mogu potpuno otvoriti prema spoljašnjosti.

Ovaj prostor se po potrebi može koristiti i za raznovrsna okupljanja, zabave ili kao kancelarijski prostor.

Foto: Tõnu Tunnel/Jorrit ‘t Hoen

Kuće se lako transportuju, a postoje i verzije koje su potpuno energetski nezavisne.

Spoljašnji zidovi kao i struktura obe kabine napravljeni su od neobrađenog drveta ariša, a zatim izolovani sa oblogom od 5 centimetara koju čini piljevina. Unutrašnji zidovi su obloženi ivericom od svetle breze.

ANNA Stay i ANNA Meet su dizajnirani tako da se mogu jednostavno transportovati, a postoji verzija koja se može priključiti na postojeću infrastrukturu ali i verzija za udaljene lokacije gde je objekat potpuno samostalan.

Foto: Tõnu Tunnel/Jorrit ‘t Hoen

Slušajte mamu

Čitav projekat je, kako smo pomenuli, razvijen od prvobitne baštenske kućice koju je Schols projektovao po želji svoje majke da dobije fleksibilan prostor koji će moći da koristi za okupljanje sa prijateljima, za organizovanje pozorišnih predstava za svoje unuke ili za slikanje i meditaciju.

„Našao sam ljude koji su me podržali, ne samo rečju već su bili spremni i da finansijski investiraju u projekat ANNA. To je dovelo do razvijanja više prototipova kroz koje smo eksperimentisali sa praktičnošću upotrebe i sa razvijanjem privremenog ili trajnog prebivališta.“, rekao je Schols.

Dakle, slušajte mamu.

Pogledajte video o ovim interesantnim kućicama:

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *