Dogradnja i novi objekti na klinici Laza Lazarević; Foto: Beobuild
Novi objekti

Kako će izgledati rekonstruisana klinika Laza Lazarević

Izgradnja nove zgrade treba da modernizuje i poveća kvalitet usluga, dok će Doktorova kula postati Muzej psihijatrije.

U organizaciji Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Republike Srbije pokrenuta je izrada tehničko-projektne dokumentacije za dogradnju i rekonstrukciju klinike za mentalne bolesti Laza Lazarević.

Kompleks koji čini kliniku u okviru KCS sastoji se iz četiri objekta, od čega su dva privremena montažna, planirana za rušenje i objedinjavanje u novoj zgradi. Novi objekat ne planira veliko povećavanje kapaciteta, ali podrazumeva značajnu funkcionalnu i tehničko-organizacionu transformaciju. U tom smislu formiran je objekat spratnosti Su+P+2, po svojoj formi je izlomljenog oblika „L“, što daje utisak objekta poluatrijumskog tipa, piše Beobuild.

Drveni elementi na beloj fasadi; Foto: Beobuild

Bela fasada presečena je delovima od prirodnog drveta, koji naglašavaju vertikalnu i horizontalnu denivelaciju.

Izgradnja nove zgrade treba da modernizuje i poveća kvalitet usluga kroz integraciju sada odvojenih funkcija, podeljenih u tri objekta. U najgorem stanju je takozvana Dnevna bolnica, koja se trenutno nalazi u montažnim barakama, ali će zajedno sa dispanzerom biti smeštena u novoprojektovanom krilu. Zajedno sa administrativnim delom i arhivom, koji se trenutno nalaze u istorijskom zdanju Doktorove kule, ova dogradnja omogućiće oslobađanje sadašnje zgrade za potpuno novu funkciju najstarije građevine u okviru kompleksa psihijatrijske ustanove Laza Lazarević.

Doktorova kula postaje Muzej psihijatrije

Kao jedan od vrednih spomenika kulture i očuvanih objekata iz ere Obrenovića, predstavlja i prvu psihijatrijsku ustanovu na Balkanu, osnovanu još 1861. godine. Projektom je predviđeno da se ova zgrada nakon otvaranja nove Dnevne bolnice pretvori u Muzej psihijatrije, sa stalnom izložbom, sobom za seminare, kao i kancelarijama naučno-istraživačke i obrazovne službe.

Doktorova kula, zgrada u Višegradskoj 26 u kojoj je Dr Laza Lazarević napravio prvu psihijatrijsku kliniku. Foto Dušan Milenković/Noizz

Drvena fasada

U okviru novoizgrađenog objekta Dnevne bolnice i dispanzera ukupne površine 3.640 m2, kapaciteta za 90 korisnika, nalaziće se sve potrebne funkcije za nesmetan prijem i smeštaj pacijenata, uključujući dijagnostiku, specijalističke i konsultativne preglede, terapijske prostorije, lekarske sobe itd. U svakom krilu postoji stepenište kao deo vertikalne komunikacije, ali samo jedno sa liftovskim jezgrom u sredini. Spoljni izgled objekta karakteriše bela fasada sa delovima od prirodnog drveta, koji različitim tonovima naglašavaju vertikalnu i horizontalnu denivelaciju. Više fotografija pogledajte na Beobuildu.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Anton

    Izuzetno nemastovito.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *