Proradila Gold gondola na Zlatiboru; Foto: Gold gondola
Građevinarstvo

Na Zlatiboru proradila najduža panoramska gondola na svetu

Gold gondola Zlatibor najduža je panoramska gondola na svetu sa dužinom od 8.950 metara.

Zlatiborska gondola, najveća i najskuplja investicija Opštine Čajetine ikada, danas je posle pet godina izgradnje puštena u rad. Uz prepoznatljiv zvuk sirene, sajle su se pokrenule spuštajući prve kabine sa međustanice, spremne da prime prve putnike ali i veliki broj novinarskih ekipa.

Gold gondola Zlatibor kreće se brzinom od 6 metara u sekundi, kapaciteta 600 putnika, dok je maksimalni kapacitet 1.000 putnika na sat.

Uprkos velikim nanosima snega koji su se tokom noći formirali, ali i izuzetno niskim noćnim temperaturama koji su otežali startovanje instalacije, radnici gondole su uspeli da prevaziđu sve prepreke i dugo iščekivana atrakcija je mogla da krene.

Gold gondola dugačka je 8.090 metara; Foto: Gold gondola

Brzina kretanja gondole je 6 m/s, a vožnja do krova Zlatibora traje čitavih 25 minuta.

Odmah po prijemu putnika i napuštanja početne stanice, kabina gondole ubrzava vozeći putnike prema hotelu Tornik, pružajući putnicima panoramski pogled na celo naselje. Putnici mogu uživati u pejzažu Ribničkog jezera u zimskom ruhu, a onda dolazi poslednja, najstrmija etapa puta, uspon na sam vrh Tornik i prolazak kroz magleni zimski veo i zaleđene borove duž čitave trase. Vožnja do krova Zlatibora traje čitavih 25 minuta.

Od danas će u Ginisovoj knjizi rekorda biti upisano da je Gold gondola Zlatibor sa svojih 8.950 metara trenutno najduža panoramska gondola na svetu, skidajući sa trona kinesku gondolu Tianmen Shun, premašivši njenu trasu za čitavih 1,6 km.

Gold gondola iznad jezera; Foto: Gold gondola

Cena karte

Cena karte do Tornika i nazad za odrasle će biti 1.000 dinara, dok će dečja karta koštati 550 dinara, a deca do šest godina će imati pravo na besplatnu vožnju u pratnji bar jedne odrasle osobe.

Trasa gondole

Na početnoj stanici Gold gondole gradi se najveći na Balkanu Avantura park. Međustanica je pozicionirana nekoliko kilometara od Zlatiborskog naselja, kod Ribničkog jezera. Na ovoj lokaciji je master planom predviđena izgradnja Zlatnog grada – centra za zdravstveni i sportsko-rekreativni turizam.

Završna stanica, planinski centar Tornik udaljen je od centra Zlatibora 7 kilometara. Sa vrha Tornika vidi se Durmitor, Jahorina, Tara, Ribničko jezero, vrhovi Čigota i Murtenica, sela Jablanica, Dobroselica, Stubno, Semegnjevo, naselje Zlatibor…

Trasa Gold Gondole Zlatibor

Radno vreme

Gold gondola Zlatibor radi od 9 do 18 časova.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *