Termoizolacija budućnosti; Foto: Getty Images
Materijali

Termoizolacija budućnosti od sumpora, uljane repice i vune

Ovaj građevinski proizvod je ekološki prihvatljiv materijal sa dobrim izolacionim sposobnostima i pritom je teško zapaljiv.

Hemičari sa Univerziteta Flinders u Australiji razvili su novu održivu vrstu izolacionog materijala od ostataka sumpora, uljane repice i vune. Ovaj ekološki prihvatljiv građevinski proizvod, ima obećavajuće karakteristike ne samo po pitanju toplotne provodljivosti već je on i teško zapaljiv.

“To je samo jedan od nekoliko uzbudljivih novih kompozita i polisulfidnih polimera izrađenih od otpadnih proizvoda koji se sada komercijalizuju”, kaže glavni autor studije, nagrađivani profesor Justin Chalker.

Termoizolacija od uljane repice, vune i sumpora; Foto: Flinders

Ovaj ekološki prihvatljiv materijal ima dobre izolacione sposobnosti i pritom je teško zapaljiv.

Istraživači su analizirali karakteristike toplotne izolacije koju pruža kompozitni materijal dobijen vrućim presovanjem sirove vune s polimerom izrađenim od sumpora i ulja repice. Rezultati mehaničkih i izolacionih ispitivanja su obećavajući što će omogućiti dalja istraživanja ovog građevinskog materijala koji štedi energiju.

Nova studija oslanja se na istraživanja drugih kompozita, poput novih vrsta građevinskih blokova i obnovljivog gumenog materijala stvorenog u laboratoriji Justina Chalkera.

Profesor Justin Chalker zaslužan je za ovaj proboj; Foto: Flinders

Tone otpada koje prete

Poslednje decenije najtoplije je u modernoj istoriji, a upotreba otpada jedan je od načina da se produži život milijardama tona prirodnih resursa koji se potroše svake godine.

Kompanija Clean Earth Technologies je već komercijalizovala polimere za niz primena, od uklanjanja zagađenja živom iz tla i sakupljanja nakon izlivanja velikih količina ulja, do osmišljavanja polimera koji sporije ispuštaju gnojivo i sigurnijih metoda ispiranja i vađenja zlata.

Recikliranje je ključni deo kružne ekonomije i pomaže u zaštiti prirodnih resursa. Svake godine recikliranjem materijala može se uštedeti više od 700 miliona tona emisije CO2, a predviđa se da će se ona povećati na milijardu tona do 2030. godine.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *