Prepustite ugradnju stručnim licima kako ne biste izgubili garanciju; Foto: LG
Uradi sam

Kako se pravilno ugrađuje klima uređaj i koliko to košta

Saznajte koje sve vrste klima postoje, kako se određuje njihova veličina i koja je cena celokupne investicije koja će vas spasiti vrućine.

Klima uređaji su postali neophodan aksesorar svakog domaćinstva, kako leti tako i zimi. Pored svoje relativno pristupačne cene, klime daju brze i efikasne rezultate u regulisanju temperature domaćinstva, poslovnog prostora ili lokala. Domaće tržište je zasićeno mnogobrojnim ponudama, tako da ćemo u ovom članku da damo odgovor na ključna pitanja u vezi vrste, kapaciteta, mesta i načina ugradnje klime uređaja.

Abeceda klima uređaja

Kao korisnik, vi biste samo hteli da ugradite klimu i da se rashladite, ali kada se upustite sam čin izbora, preplavljeni ste brojnim opcija i termina koji su krajnje nepoznati: split sistem, mobilna klima, invertor, BTU, kilovati… Pre nego što zađemo u odabir klime za vaše domaćinstvo, prvo ćemo razrešiti nedoumice stručnog rečnika.

Prednost inverter klime je da rade i na temperaturi od -20 stepeni.

 • Split sistem je standardna kućna klima, koja se sastoji od unutrašnje i spoljašnje jedinice. To je ona klima koju viđate po fasadama zgrada. Ovaj sistem je jedan od najzastupljenijih.
 • Mobilna / pokretna klima ima samo unutrašnju jedinicu i potreban joj je otvor prečnika 10cm na fasadi za izbacivanje toplog vazduha. Ovakve klime najčešće mogu samo da hlade, dosta su glomazne i najčešće su na točkiće.
 • Energetska klasa direktno utiče na potrošnju struje, što je veća energetska efikasnost to je manja potrošnja struje. Energetske klase klima uređaja idu od G (koja je najgora) do A +++ (koja je najbolja). Na cenu samog uređaja utiče i energetska efikasnost, tako da uzmite u obzir i buduće uštede kada budete birali sistem sa boljim performansama.
 • Inverter tehnologija omogućava uređaju promenljiv sistem rada i tako ostvaruje uštedu u potrošnji energije. Za razliku od invertera, kod standardnih klima uređaja (on/off regulacija) vazduh se uduvava punim kapacitetom čak i kada je temperatura malo iznad ili ispod zadate. Dodatna prednost inverter rada klime je u tome što ona može da radi do -20 stepeni, dok standardne on/off klime rade samo do -5 stepeni.
Klima uređaj je spas za vruće dane; Foto: primmart.com

Kako se određuje veličina klime

Glavna razlika između klima uređaja jesu njihovi kapaciteti. Na određivanje kapaciteta klima uređaja utiču mnogobrojni činioci, kao što su: površina prostorije, položaj prostorije, staklene površine, raspored vrata i prozora, postojeća izolacija zgrade, položaj klime i broj ljudi u prostoriji. Za kućno korišćenje se koriste pojednostavljeni proračuni koji se fokusiraju na kvadraturu i visinu prostorije.

Kapacitet klima uređaja se izražava u BTU po satu (British Termal Unit, tj. količina utroška energije u jedinici vremena). Za proračun potrošnje postoje jednostavni online kalkulatori. Okvirno, potrebno je oko 333 BTU po metru kvadratnom grejane/hlađene površine..

Standardni kapaciteti split sistema na našem tržištu su:

 • 9000 BTU/h za površinu do 12-25m2 – prosečna cena je do 220 do 350 evra
 • 12000 BTU/h za površinu od 15-35m2 – prosečna cena je do 250 do 450 evra
 • 18000 BTU/h za površinu od 25-50m2 – prosečna cena je do 270 do 530 evra
 • 24000 BTU/h za površinu od 30-65m2 – prosečna cena je do 270 do 565 evra

Neki od najpopularnijih proizvođača na našem tržištu su Gorenje, Vivax, Beko, Hisense… Ovi proizvođači nude dobar odnos cene i kvaliteta za prosečan kućni budžet. Tu su i prozivođači kao što su LG, Samsung ili Daikin u višem segmentnom rangu. Važno je napomenuti da sve cene zavise od dostupnosti na lageru, da li je inverter ili standardna klima, koja je energetska klasa i slično. Mogućnosti su velike. Na vama je da izaberete adekvatan uređaj naspram sopstvenih potreba.

Ugradnja klime

Kupili ste klimu i razmišljate da je ipak sami ugradite. Pre nego što krenete u majstorske poduhvate, uzmite u obzir da se nestručnom ugradnjom najčešće gubi garancija. Takođe, najveći broj kvarova nastaje usled nepravilne ugradnje, pa će vam na kraju svakako biti potreban iskusan majstor.

Za pravilnu montažu je neophodna stručnost, razumevanje sistema, specijalizovani alati i uređaji koji se ne mogu improvizovati u kućnim uslovima. Ovde ćemo objasniti osnovni princip ugradnje klima uređaja. Pokušaćemo da vam približimo šta sve ugradnja podrazumeva kako biste mogli sve unapred isplanirati, pre nego što vam stručnjak dođe u dom.

Pozicija ugradnje

Preporučuje se da se unutrašnja jedinica kači na noseći zid vašeg stana ili kuće.

Prvo proverite da li imate utičnicu s adekvatnim uzemljenjem u neposrednom okruženju željene lokacije ugradnje unutrašnje jedinice. Jer ako nemate, onda je verovatno potrebno pomeranje električnog priključka, jer su se intervencije sa produžnim kablovima pokazale kao nepouzdano rešenje.

Drugi korak je da odredite mesto spoljašnje i unutrašnje jedinice naspram ilustracije. Bitno je da uklopite njene specifične dimenzije u gabarite vašeg jedinstvenog doma. Na primer, prosečne dimenzije unutrašnje jedinice su od 745 do 980mm u širinu, 270mm u visinu i 214mm u dubini. Spoljašnje jedinice su najčešće dimenzija od 660 do 780mm u širinu,  540mm u visinu i 260mm u dubinu. Takođe, preporučuje se da se unutrašnja jedinica kači na noseći zid vašeg stana ili kuće.

Bušenje rupe u zidu za instalacije; Foto: hipages.com

Pored ograničenja sa ilustracije, treba voditi računa o maksimalnom rastojanju spoljašnje i unutrašnje jedinice, čija razlika može biti najviše do 15m. Uzmite u obzir da cevi koje spajaju spoljašnju i unutrašnju jedinicu moraju biti pod blagim padom, tako da što je veće rastojanje između dve jedinice, to spoljašnja mora biti niže postavljena u odnosu na unutrašnju. Takođe, svaki dužni metar cevi košta, tako da je najbolje da distanca između jedinica bude što manja.

Postavljanje unutrašnje jedinice na noseći zid; Foto: rjgroner.com

Garancija

Pri kupovini obavezno proverite uslove garancije i da li one zavise od osobe koja montira uređaj. Najčešći uslov garancije je da može da montira samo ovlašćeni servis. Takođe, većina proizvođača savetuje što često čišćenje klime, čak se i garancija na uređaj često uslovljava godišnjim servisom ili produžava prilikom godišnjeg servisa. Ovo je poželjno za vaš uređaj kao i za kvalitet vazduha u prostoru u kojem boravite.

Cena ugradnje klima uređaja

Cena ugradnje varira od mesta do mesta, i od majstora do majstora. Ali, način formiranja cene je univerzalan. Cena ugradnje se određuje naspram kapaciteta uređaja. Na tu cenu se doplaćuje svaki dužni metar instalacionih cevi između unutrašnje i spoljašnje jedinice.

 • Montaža klime 9000-12000 BTU – 65 evra + doplata od 10 evra po dužnom metru instalacija.
 • Montaža klime 18000 BTU – 75 evra + doplata od 10 evra po dužnom metru instalacija.
 • Montaža klime 24000 BTU – 85 evra + doplata od 10 evra po dužnom metru instalacija.

Sveukupna invesiticija u klima uređaj, sa kupovinom i ugradnjom vas može koštati od:

 • 310 evra pa naviše za klimu od 9000 BTU/h
 • 345 evra pa naviše za klimu od 12000 BTU/h
 • 380 evra pa naviše za klimu od 18000 BTU/h
 • 390 evra pa naviše za klimu od 24000 BTU/h

Dakle, računajte da vas sveukupna invesiticija sa kupovinom i ugradnjom novog klima uređaja može koštati minimalno 310 evra pa naviše.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *