Bojenjem pločica do svežeg izgleda kupatila. Foto: Gradnja.rs
Uradi sam, Video

Farbanje starih pločica – najpovoljnije rešenje za renoviranje kupatila

Kako uštedeti prilikom renoviranja stana? Umesto da menjate staru keramiku, možete je jednostavno ofarbati. Pogledajte video kako se to radi!

Renoviranje kupatila nije jeftina stvar. U jednom od prošlih članaka napisali smo da ono nosi najveći trošak prilikom adaptacije jednog stana. Međutim, postoje trikovi koji mogu da smanje ovaj iznos. Naravno, ako zasučete rukave!

Farbanjem keramike specijalnim bojama dobićete jednobojnu površinu, a boju možete da birate iz ton karte s velikim brojem nijansi. Na njoj će se čak ocrtavati reljef ukoliko pločica ima teksturu. Ne plašite se da će se boja skinuti! Ukoliko budete farbali keramiku prema uputstvu proizvođača i sa pravim bojama, ona će trajati veoma dugo. Samo pratite sledeći postupak.

Pogledajte kako se farbaju stare pločice:

Bež granitnu keramiku smo ofarbali u belu, a jarko crvenu poliranu pločicu smo prefarbali u plavo.

Ono što je jako dobro kod specijalizovanih boja jeste činjenica da one imaju odličnu pokrivnu moć. Testirali smo je na granitnoj hrapavoj keramici kao i na poliranoj u jarko crvenoj boji. Želeli smo da proverimo da li će osnovna boja probijati, to jest da li je tako dobra pokrivna moć boje.

Krećemo sa testiranjem: Bež granitnu keramiku smo farbali u belu, a jarko crvenu poliranu u plavi ton.

Potreban materijal za farbanje

 • moher valjak
 • mala četka
 • šmirgla granulacije P120
 • Temadur boja, razređivač i herter (učvršćivač) – kupuju se kao set za bojenje
 • šabloni opciono

Podne pločice potrebno je prvo pripremiti – to je veoma bitna faza. Za početak ih ošmirglajte šmirglom granulacije P120 (može i P100 tj bilo koja grublja). Nakon šmirglanja, keramiku očistite razređivačem (cena oko 100 din).

Ukoliko ovo ne uradite, odnosno ako se ne ošmirglaju dobro i ne očiste, boja će se slabije vezati za površinu pločice. Zbog toga pređite svaku pločicu detaljno kako bi boja bila postojanija.

Za farbanje keramike potreban vam je mali moher valjak (roler je 60, ručka 75 dinara) i mala četka po potrebi.

Set za farbanje se sastoji od boje u odabranoj nijansi, razređivača i  hertera. Pre farbanja obavezno šmirglanje keramike. Foto: Gradnja.rs

Pločice se farbaju Temadur bojom u dva sloja u razmaku od 3-4 sata.

Kada su pločice pripremljene, one se farbaju Temadur bojom u dva sloja u razmaku od 3-4h. Jedan set za farbanje keramike sadrži Temadur boju, herter i razređivač za boju i jedan set pokriva do 5m2 pločica u dva sloja.

Boja se u kantici meša sa razređivačem i sa herterom te se ravnomerno nanosi na pločicu moher valjkom. Nakon farbanja u prvom sloju, potrebno je da se sačeka oko 3 do 4 sata pre nego što nanesete drugi sloj.

Kada i drugi sloj bude suv (za 3-4h), odnosno budete mogli da hodate po po ofarbanom podu, možete dekorisati pločice nanošenjem farbe u drugoj boji uz pomoć šablona.

Kada ste potpuno završili sa farbanjem i dekorisanjem pločica, sačekajte 3-7 dana pre nego što počnete sa unošenjem teških stvari jer je ovo period zrenja boje na keramici.

Boja je otporna na vodu, kišu, sneg, UV zrake i jaku kućnu hemiju, pa je pogodna za uređenje kako unutrašnjih podova, tako i spoljnih natkrivenih i nenatkrivenih terasa.

Boja za keramiku ima super pokrivnu moć. Foto: Gradnja.rs

Cena farbe za pločice

Set za farbanje keramike treba da sadrži boju, herter i razređivač za boju i pokriva do 5m2 poda. Osnovni set bele boje može se kupiti po ceni od 2.700 din / oko 25 evra (za 5m2 keramike u dva sloja). U salonu Auto Duga moguće je toniranje boje u bilo koji ton sa ton karte.

Šabloni za šare… za one sa strpljenjem

Ako vam jednobojne pločice nisu dovoljno interesantne, možete pomoću šablona iscrtati geometrijske šare. Šablone možete naći u prodavnicama koje drže hobi materijale (za slikanje, dekupaž i sl).

Ipak, ukoliko je moguće pronađite šablone sa lepljivom stranom jer u suprotnom može doći do podlivanja boje ispod šablona što se desilo u našem slučaju.

Šabloni se uglavnom koriste na horizontalnim površinama, to jest na podovima. Naravno, sa malo više preciznosti, moguće je koristiti ih i na zidnim površinama.

Mi smo pronašli šablone dimenzija 21×36, 25×25 do 45×45 centimetara, a cene se kreću od 150 do 850 dinara po šablonu. Bitno je da šablon bude dobro pripijen uz površinu keramike kako se boja ne bi podlila. Za ovo je potrebna VRLO spretna ruka.

Farbanje pločica korišćenjem šablona… samo za najupornije; Foto: Gradnja.rs

Brzo, lako i povoljno rešenje za osveženje izgleda kupatila ali…

Farbanje keramike je odlično rešenje za brzo, lako i pre svega povoljno osvežavanje izgleda vašeg kupatila. Ovo je vrlo lagan posao za koju nije potrebno prethodno farbarsko iskustvo.

Ipak, ukoliko želite šare, morate se naoružati strpljenjem. Pripremite i četkice kojim ćete raditi sitne popravke nakon što se boja podlije pod šablon.

Vaša iskustva?

Ako ste i sami farbali keramiku, javite nam u komentarima kakva su vaša iskustva sa održavanjem keramike i postojanosti boje nakon dužeg vremena korišćenja.

Srećan rad!

Primeri farbanja pločica

Ofarbane podne pločice u belu boju: Foto: AutoDuga
Farbanje podne keramike sa šablonom. Foto: AutoDuga
Farbanje podnih i zidnih pločica sa upotrebom šablona. Foto: AutoDuga

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

7 komentara

 1. Juca

  Pozdrav,gde ste nabavili sablone?
  Hvala Vam.

  1. Sonja Brstina

   U prodavnici Pertini Hobby Center u Novom Sadu. Mozete ih kupiti u većim prodavnicama hobi i slikarske opreme. Pozdrav

 2. Bojan Gajić

  Dobar dan.
  Da li ovako ofarbane pločice mogu da se operu normalno, sa sunđer-krpom iz kuhinje, ili ovakav postupak (trljanjem) zna da skine gornji sloj farbe?
  Kakva su Vaša iskustava?
  Da li ovakav postupak možemo da promenimo i u kuhinji, s obzirom na upotrebu šporeta?
  Hvala Unapred.

  1. Td

   Evo ja cu da vam pojasnim neke stvari,imam preko 15 godina iskustva u keramicarskim poslovima…Farbe koje se koriste za farbanje plocica,stakla i slicnih visokopoliranih povrsina u svom sastavu imaju primer-podlogu koja obezbedjuje prijanjanje na poliranu povrsinu..sama farba u zavisnosti od proizvodjaca je akrilna ili nitro …Kada farbate plocicu racunajte na to da nikada necete dobiti glatkocu kao sama plocica,kao ni pedantnost…Da bi plocicu zaista ofarbali perfektno trebali bi da prvo osmirglate sve plocice grubljom smirglom kako bi napravili matiranu povrsinu ..Zatim plocice treba premazati prajmerom -podlogom (akrilna ili nitro,savetujem akrilnu),kada se ona osusi kompresorom treba naneti boju u bar 2 i vise slojeva..svaki sloj farbe treba malo ismirglati finom(vodenom ) smirglom…nakon zavrsenog farbanja i smirglanja dobicete ofarbanu i zamatiranu plocicu..Opet kompresorom treba naneti neki od poliuretanskih ili neki drugi namenski lak u najmanje dva sloja..Svaki sloj laka nakon susenja treba osmirglati vodenom smirglom…I na samom kraju potrebno je onaj poslednji sloj zamatiranog laka ispolirati polir masinom i pastom za poliranje sve do punog sjaja..To bi bio princip kvalitetnog farbanka plocice,sve ostale hobby varjante doprinece da kupatilo izgleda kao da ga je dete radilo…I naravno dugotrajnost ovakvog rada je veca od ovih prirucnih varjanti,mada opet savetujem najiskrenije da je bolje da renovirate kupatilo novim plocicama,jeste dosta skuplje,ali bez diskusije je mnogo kvalitetnije,jace,izdrzljivije i dugotrajnije od bilo koje druge opcije( dobro odradjeno kupatilo moze da traje 50+ godina uz redovno odrzavanje)..

 3. Ja Sna

  Поздрав, колико дуго после фарбања подних плочица не сме да се гази по њима ,тј.колико им треба времена да се осуше и нормално користе ? Хвала.

 4. Extrem

  Koliko gluposti ljudi pitaju ovde boze moj…Kakvo farbanje plocica ljudi,mani te se toga.To nije ovako kako oni pisu.Probajte samo i uverite se.Za to vam treba vise zivaca i nego za renoviranje.U svakom slucaju je bolje renovirati kupatilo.Keramicar sam po struci i kad procitam ovako nesto samo mi rade zivci.Ko hoce neka proba,a ko ima i malo mozga on ce renovirati.TACKA

 5. Ljiljama

  Ofarbala sam pločice u kuhinji pre tri godine sama Rominom farbom savrsenoooo .Farba je posojama ,normalno čistim

Оставите одговор

Obavezna polja *