Nameštaj i oprema, Promo

Od poda do tuša: Biramo kompletnu opremu za vaše novo kupatilo

Analizirali smo cene pločica i sanitarija u jednom oglednom kupatilu od 4 kvadrata kako bismo saznali koliko tačno košta da se ono kompletno opremi.

Renovirate kupatilo? Sigurno će vas interesovati koliko mogu da vas koštaju keramičke pločice i kompletna oprema koja čini jedno standardno kupatilo. Pošto na tržištu postoji zaista širok dijapazon opreme s velikim cenovnim rasponom, mi smo ovog puta birali srednji cenovni rang, odnosno, zlatnu sredinu ispod koje, ako to budžet dozvoljava, možda ne bi trebalo da idete.

Kako bismo olakšali pregled troškova, uzeli smo primer kupatila od 4 kvadratna metra, koje se najčešće sreće u našim stambenim prostorima, i opremili ga onim što se danas najviše traži: konzolna WC šolja, kabina sa usponskim tušem, umivaonik sa ormarićem i sve to sa pločicama koje su danas vrlo trendi: kombinacija teksture drveta i mermera. Otišli smo u salon keramike Akvadom i krenuli redom – od pločica!

Pločice za pod i zid kupatila

Odabrali smo keramiku koja je trenutno vrlo popularna, a to su pločice u teksturi mermera (za zid) i pločice u teksturi drveta (za pod). Odabir je pao na zidnu keramiku Keros, Livorino Gris u dimenziji 25×50 centimetara (cena oko 11,5evra/m2) koja ima i svoju dekor pločicu Livorino Cubik Gris u istoj dimenziji. Cena dekor zidne keramike je oko 14,5 evra/m2.

Zidnu keramiku smo iskombinovali s podnom keramikom Gorenje Native Almond u nijansi svetlog drveta dimenzije 22,5×90 cm. Cena podne keramike je 14,5 evra/m2.Z

Za ogledno kupatilo, potrebno je oko 4 m2 za pod i 15m2 za zidove, tako da je za nabavku keramike potrebno izdvojiti oko 260 evra.

Kombinacija zidne i podne keramike: zidna mermerna pločica Keros, Livorino Gris i podna Gorenje Native Almond

Sanitarije za kupatilo

Ugradni vodokotlić je danas apsolutni standard. Mi smo izabrali ugradni vodokotlić Geberit Duofix Basic Set Delta 20 koji dolazi sa odgovarajućom belom tipkom. Cena ovog seta je 18.590 dinara (ukupno 160 evra).

Na ugradni vodokotlić dolazi konzolna WC šolja, a mi smo izabrali model koji se lako održava. Izbor je pao na model bez ivice (rimless) Rimout Vulcano koji košta 9.590 dinara (80 evra). Postoje i povoljnije WC šolje ali se na njima vide šrafovi za vodokotlić pa su samim tim i nešto teže održavanje.

Na WC šolju ide daska, a mi smo u proračun uključili Soft Close dasku za WC šolju Vulcano 3.450 dinara (30 evra). Soft close daska je ona daska koja se sporo spušta zbog čega ne može da udari pri padu.

Sledeći na redu je umivaonik, a mi smo izabrali model koji je širine 60 centimetara i ispod kojeg se nalazi ormarić u beloj boji. U pitanju je model Euridika (16.900 dinara) sa slavinom Nica 18  (5.095 dinara) što je ukupno 186 evra. Povoljnije ćete proći ako ormarić kupite uz umivaonik, kao u našem primeru, nego da ormarić pravite po meri.

Polukružna kadica za tuš kabinu Vidima W836401

A tuš? Izabrali smo keramičku polukružnu kadicu za tuš kabinu Vidima W836401 u dimenzijama 80×80 cm sa cenom od 8.500 dinara. Staklo za tuš kabinu dimenzija 80×80 sa prozirnim staklom, Elpini R80 AX1602-1 košta 15.850 dinara što je ukupno 206 evra. Umesto kadice možete se odučiti i za pločice u ravni poda sa linijskim ili tačkastim slivnikom što je malo složenije za izvođenje.

Za kraj potrebno je izabrati i bateriju za tuš, a mi smo se odlučili da Grohe Bauedge 23334000, sa cenom od 9.790 din na koji se dodaje usponski tuš BGQ1611 po ceni od 4.050 dinara (ukupno 117 evra)

Ukupna cena pločica i opreme za kupatilo

Dakle, za opremanje jednog kupatila od 4 metra kvadratna potrebno je izdvojiti 260 evra za keramičke pločice i 779 evra za sanitarije, to jest, ukupno 1.039 evra. Dakle, ovo je cena opreme i pločica bez ugradnje i montaže. Nismo uzimali u obzir najjeftinija rešenja, već smo želeli da vam ukažemo na opremu koja će svojim kvalitetom ali i dizajnom ispuniti sve vaše zahteve.

Sve pomenute proizvode možete kupiti u novosadskom salonu Akvadom.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

11 komentara

 1. Dragan Markovich

  Kada se postavljaju pločice, uvek postoji čuveni „rastur“, odnosno deo pločica koji je višak od sečenja i lepljenja. Zbir „rastura“ i ugrađenih pločica daje količinu pločica koju treba naručiti i kupiti.

  Kod renoviranja standardnih kupatila koji procenat pločica čini „rastur“? Koji je red veličine? Da li je to 5, 10 ili 20% pločica koje treba kupiti?

 2. Sonja Brstina

  Uglavnom se smatra da je rastur 5%. Međutim ako birate pločice većih formata onda je i rastur veći -oko 10%. Ako je rastur 20% onda postoji neki problem, ili u pločicama ili u majstoru.

 3. Dragan Dongarac

  Rastur zavisi od mnogo faktora. Prvo neizbežnih 1% onih koje odudaraju od dimenzija,a sve u okviru dozvoljene disperzije prema EN standardu. Drugo,tu je po običaju iz iskustva 1.5% koje se polome u transportu što do gradilišta kada otvorite kutiju,što do vertikalnog,pa horizontalnog transporta i zatim grešaka u sečenju od strane majstora. To je dakle neizbežnih 2.5% ako govorimo o većim gradilištima. Ostalo je do sloga pločica koji nacrta arhitekta. Meni je na poslednjem objektu sa 215 stanova dim plocica 60×60 za pod i 30×60 zidne bio ukupno 17.7 posto. Na prošlom hotelu sa 5 zvezdica zbog izivljavanja arhitekte sa slogom imao sam rastur 42 posto,a sada na hotelu sa 6 zvezdica imam rastur za podne 21,a za zidne 28 posto samo zato što je arhitekta tražio da se gađaju fuge zidnih i podnih pločica,iako je zahtevao kerqmiku dimenzijq koje nemqju nijednu od dve dimenzije jednake. Imamo i primer da smo na aktuelnom projektu krenuli da kroz koncept usvajamo dimenzije kuhinja i kupatila prema dimenzijama pločica i došli smo do rastura manje od 8 posto,ukljucujuci one neizbežne gubitke. Ponekad,pri crtanju kupatila,arhitektr ne razmisljaju o usvajanju dimenzija pločica i upravo taj neki nedostajući centimetar do punog oblika napravi bespotreban veliki rastur. U tom slučaju i rad keramičara bude lošiji,jer jedno je fabrički sečena ivica,a drugo je na staroj ručnoj mašini. Da zaključim,ako se radi o samo jednom kupatilu,teorije velikih brojeva ne igraju i dok se ne sračuna tačan broj potrebnih pločica, nike zahvalno davati rastur. Velika stvar je uvek naručiti po jernu podnu i dve zidne za svaki slučaj,ako se oštete u eksploataciji,kao poklon kupcima stana,što uvek težim.

  1. Sonja Brstina

   Da, na velikim projektima to mozda i jeste slučaj. Kada se rade enterijeri i jedno ili dva kupatila monogo više pažnje se posveti tačnom proračunu i crtezima uklapanja pa je samim tim i rastur manji tj kreće se oko 10%.

  2. Boban

   „Imamo i primer da smo na aktuelnom projektu krenuli da kroz koncept usvajamo dimenzije kuhinja i kupatila prema dimenzijama pločica i došli smo do rastura manje od 8 posto,ukljucujuci one neizbežne gubitke.“

   Ovo je odličan način da se smanji „rastur“ ali usvajanje dimenzija kupatila prema dimenzijama pločica mi se ne čini kao logičan izbor. Dobija se na jednoj strani (niža ukupna cena keramike) ali je gubitak na drugoj strani (funkcionalnost prostorije) gotovo neizbežan.

   Pametan izbor keramike (odnosno dimenzija keramike) je najizraženiji kod stepenica. Tu se može dobiti iz jedne pločice gazište i čelo, gotovo bez ikakvog rastura.

 4. dragan

  Vaš predlog za uredjenje kupatila je miksovanom raznim proizvodjačima , za sanitariju postoje mnogo bolji brendovi , kao i za ostale artikle , no sve je stvar ukusa , ali za 1000 evra , mislim da se mogu kupiti bolji artikli .

  1. Boban

   Ja, na primer, mislim da je izbor baš dobar. Izgled, kvalitet i cena su uklopljeni veoma dobro. Vi navedite primer šta biste vi za ovaj iznos promenili, odnosno – šta je to, ali konkretno, moglo bolje?

 5. dragan

  Za poćetak predlažem renomirane brendove sanitarne keramike sa kompletnim rešenjima za uredjenje kupatila
  ROCA , LAUFEN , JIKA koji su dokazani i poznati na svim kontinetima. Sve najbolje .

  1. Boban

   Laufen kupatilo za 1000 EUR teško. Tačnije – nemoguće.
   Treba imati u vidu da su u prikazanom rešenju uključeni i tuš baterija Grohe, Geberit ugradni vodokotlić, „rimless“ wc šolja, umivaonik sa ormarićem širine 60cm.
   Zato, ponovo pitam :-), KONKRETNO, šta je moglo bolje, gde to kupiti i po kojoj ceni?

   P.S. Sonja, svaka čast na ovom izboru – veoma cenim kada arhitekta vodi računa o finansijama klijenta, a ovo je odličan primer takve prakse. Nije najjeftinije rešenje, već ono, koje je za uloženi novac, najefektnije. Svaka čast.

 6. Sofija

  Hvala na ovom informativnom članku!

 7. Branislav

  Bolji predlog IdealStandard sanitarija i baterije.
  Jednostavno savršeno.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *