BIG-ovo rešenje novog Narodnog pozorišta u Tirani
Aktuelno

Protesti u Tirani zbog rušenja Narodnog pozorišta koje će zameniti BIG-ova „leptir mašna“

Novi objekat u centru albanske prestonice zamišljen je kao moderna protivteža postojećim objektima, ali se ne dopada svima.

Više od dve godine glumci, aktivisti i opozicija osporavaju planove premijera Edija Rame o izgradnji novog pozorišta, tvrdeći da je postojeća zgrada deo istorijskog nasleđa zemlje. Međutim, bageri su stigli na adresu. Velike policijske snage pojavile su se pred zoru 18. maja i sklonili članove Alijanse za zaštitu pozorišta kako bi omogućili buldožerima da počnu sa rušenjem zgrade Narodnog pozorišta, piše Reuters.

Sudbina zgrade, koja je sagrađena 1939. godine i postala Narodno pozorište 1945. godine, podelila je društvo.

Sudbina zgrade, koja je sagrađena 1939. godine i postala Narodno pozorište 1945. godine, podelila je društvo, a mnogi od njih su besni i što je doneta odluka o rušenju dok se zemlja bori s pandemijom koronavirusa. Vlada Edija Rame kaže da je pozorište u očajnom stanju i da mu je potrebna modernizacija.

Rušenje pozorišta je u toku; Foto: Leeturtle via Wikimedia Commons

Leptir mašna

Kao što smo ranije pisali, renomirani arhitektonski biro BIG uradio je pre dve godine projekat Narodnog pozorišta u Tirani. Novi objekat sa figurom u obliku leptir mašne zamišljen je kao moderna protivteža postojećim objektima, dok će trg postati zaokružena celina koja je namenjena isključivo pešacima. Amfiteatar na krovu će biti ne samo scena na otvorenom, već će posetioci moći da „uživaju i u lepom pogledu na Tiranu.“

Srodni link:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *