Poslovna zgrada Resavska 31 po projektu Remorker Architects
Dešavanja

Srbija na Piranskim danima arhitekture 2019.

Srbija u drugoj sezoni izlaganja na Piranskim danima arhitekture i selekcija za prestižnu nagradu Piranesi 2019.

Srbija se ove godine po drugi put predstavlja u okviru međunarodne konferencije 37. Piranski dani arhitekture (PDA) u Sloveniji preko svojih autora arhitekata, koji su ponovo kandidovali za eminentnu arhitektonsku nagradu Piranesi.

PDA je međunarodni događaj sa jednom od najdužih tradicija na svetu. PDA se od 1983. godine dešava u novembru u srednjevekovnom primorskom gradiću Piran u Sloveniji. Ove 2019. godine se dešavanje zbog poplava delomično odvijalo u Auditoriju Portorož. Izložba za nagradu Piranesi (koja se dodeljuje od 1989.) u okviru PDA konferencije, otvorena je od 23.11.2019. u Izložbenom prostoru Monfort u Portorožu.

Namera konferencije jeste da se evaluiraju aktuelni arhitektonski trendovi i prezentuju najinovativnije ideje arhitektonske i prostorne produkcije arhitekta iz devet srednjeevropskih država: Austrija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Češka, Grčka, Mađarska, Italija, Slovačka, Slovenija i Srbija. Konferencija PDA predstavlja i podstiče savremenu kvalitetnu kontekstualnu arhitekturu i kulturni diverzitet. Ove godine su nagrade i priznanja dobili sledeći autori:

International 2019 Piranesi Award:

Neue Galerie und Kasematten / Neue Bastei, Wiener Neustadt, Austria, 2019 (Autor: Bevk Perović)

 

International 2019 Piranesi Honorable Mention

Renoviranje centralnog trga u Novom mestu, Slovenija, 2019, (Autor: Atelier arhitekti)

 

International 2019 Piranesi Honorable Mention

Chiostri di San Pietro – San Pietro Cloisters, Reggio Emilia, Italia, 2019 (Autori: ZAA Zamboni Associati Architettura)

 

International 2019 Piranesi Student Honorable Mention

Architecture of mind: Conceptual design of the University Psychiatric clinic Ljubljana – Polje, UL FA, EMŠ Architecture, Ljubljana, Master thesis, 2018 (Student: Rok Staudacher; Menthor: assoc. prof. Tomaž Krušec)

5 projekata iz Srbije

U ovoj 31. sezoni dodele Nagrade Piranesi slovenačko-srpski arhitekta i kritičar Andrej Strehovec, iz Društva arhitekata Novog Sada u ulozi selektora za Srbiju odabrao pet arhitektonskih projekata, realiziranih sa strane srpskih autora u poslednje dve godine:

 • Letnje kuće, Radanovići, Kotor, 2018, autori: AKVS arhitektura: Anđela Karabašević, Vladislav Sudžum
 • House VU, Novi Sad, SERBIA, 2017, autori: a2arhitektura: Dijana Adžemović-Anđelković, Vladimir Anđelković, Aleksandar Bogojević
 • Resavska 31 poslovna zgrada, Beograd, 2018, autori: Remorker architects: Marko Korošec, Dušica Totić, Hristina Tošić, Stefan Jakovljević, Petar Pejić, Ivana Marjanović, Ivana Tijanić, Miloš Milićević, Ana Brkić, Milan Katić, Darko Rašeta
 • N8 residential building, Kragujevac, 2017, autori: Studio Simović: Marija Simović, Petar Simović
 • Vinarija Virtus, Viteževo, Žabari, 2018, autori: Branimir Popović, Nataša Stanković

Tema konferencije je bila »renovacija: iz starog u novi život«. U tom okviru tematike je u žiriju učestvovao i Dejan Todorović (Nooto) iz Srbije te na konferenci predstavio renovaciju Muzeja savremene umetnosti u Beogradu (MSUB).

Studentska selekcija

Ove godine se uključila i studentska selekcija iz Srbije gde su učestvovali studentski selektori: Zoran Abadić (Arhitektonski fakultet Beograd), Slobodan Jović (Departman za arhitekturu i urbanizam, Fakulteta tehničkih nauka Novi Sad). Predstavili su sledeće projekte:

 • Arhitektonski Fakultet Beograd/Faculty of Architecture Beograd
  • Oneironautics. A midsummer night’s dream. Theatre. Natural Core Of Belgrade, 2019; Student: Mladen Maslovar; Mentor: Prof. Vladimir Milenković, PhD
  • Inferno naturale . Cinne Citta 2.0 . Boka kotorska Bay: Mamula island, 2019; Student: Predrag Nedović; Mentor: Prof. Milan Đurić
 • Fakultet tehničkih nauka Novi Sad/Faculty of Technical Sciences Novi Sad
  • TAKEAWAY WELLNESS, Novi Sad, 2019; Students: Darija Bogojević, Dunja Dedić, Katarina Koledin, Marina Ivanov; Menthors: dr Višnja Žugić, dr Dragana Konstantinović, dr Miljana Zeković
  • Museum of Contemporary Art, Novi Sad, 2019.; Student: Albert Topić; Mentors: dr Jelena Atanacković Jeličić, dr Shin Yokoo, dr Dejan Ecet

Težak izbor

Selektor za Srbiju Andrej Strehovec je u vezi sa učešćem Srbije i selekcijom izjavio da mu drago da je u ovoj drugoj sezoni za Srbiju na Piranskim danima arhitekture, uključena i srpska studenska selekciju, kao i da je ove godine konferencija proširena i na Bosnu i Hercegovinu.

„Ovogodišnji izbor za Srbiju nije bio potpuno jednostavan, pošto nema puno projekta koji bi mogli da ispunjavaju visoke kriterije za međunarodnu Piranesi nagradu„, kaže Strehovec.

„Ali ipak smo uspeli da predstavimo pet vrhunskih projekta, koji su ravnopravno konkurisali u izboru za nagradu. Čak bi mogli da naglasimo, da svi projekti iz Srbije imaju specifično teksturiranje materijala i suptilnog bavljenja svetlom te kompaktnom ali i organskom organizacijom osnove i volumena. Tako dobro funkcionišu kao specifično arhitektonsko zaokružena grupa predstavnika. Svi projekti imaju i paradigmatski kvalitet jer bi mogli da služe kao snažne referencije i primer za nastavak razvoja savremene arhitekture u Srbiji.“ – zaključuje arhitekta Andrej Strehovec.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *