Aktuelno, Novi objekti

Dizajn Zahe Hadid za Dubrovnik

Arhitekte studija “Zaha Hadid Architects” su dizajnirali dva prototipna modela vila, čija se izgradnja planira iznad dubrovačkog starog grada.

Trenutno postoji želja investitora za izgradnjom dva luksuzna hotela, 400 pojedinačnih vila, stambenih objekata i prostranog terena za golf. Ovakva izgradnja je postala moguća usled nedavno unesenih izmena u generalnom urbanističkom planu Dubrovnika. Investitor je zainteresovan za sam vrh obližnjeg brda, odakle se pružaju izvanredni pogledi ka horizontu ali i prema veoma poznatom dubrovačkom starom gradu.

Predlog ovog veoma poznatog arhitektonskog studija se ne razlikuje od dizajna koje smo do sada mogli videti. Reč je o veoma dinamičnim pokrenutim strukturama koje su ispunjene prostranim slobodnim šupljinama i prirodnom svetlošću. Prema rečima arhitekata, dizajn je inspirisan karstim oblicima stena, koje su prepoznatljive po neobičnim uglovima, šupljinama i pećinama. Reč je o luksuznim vilama sa po sedam spavaćih soba, zatvorenim bazenima i raznim animacijskim sadržajima.

Iako je projekat tek u konceptualnoj fazi, biće veoma zanimljivo videti krajnji proizvod kompleksa i njegov odnos sa gradom koji je pod najstrožom zaštitom Ujedinjenih Nacija, kao veoma važno graditeljsko nasleđe.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

  1. dusanka

    Stvarno dobro izgleda. Neverovatna zena.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *