Dešavanja

Ikea ulaže milijardu evra u Srbiju

Ambasadori Švedske, Danske i Norveške upoznali su sa privrednim mogućnostima Subotice. Najavljena mogućnost investicija.

Kada bi se drugi gradovi ugledali na Suboticu, gde postoje dugoročni planovi za razvoj privrede i efikasna administracija, Srbija bi bila idealna zemlja za investiranje stranog kapitala – istakao je u četvrtak u Subotici Krister Asp, ambasador Republike Švedske. Koliko je ovo tržište značajno za naše zemlje svedoče predstavništva više od 70 švedskih kompanija, kao i izgradnja trgovinskog lanca nameštaja „Ikea“, koja će u Beogradu imati regionalnu kancelariju za zapadni Balkan i u koju će biti uloženo više od milijardu evra.

Izuzetno dobre utiske o potencijalima Subotice stekli su i Mete Kjuel Nilsen, ambasadorka Danske, i Nils Ragnar Kapsvag, ambasador Norveške, koji su najavili da postoji mnogo kompanija iz njihovih zemalja koje bi uložile novac gradeći pogone na severu Bačke.

– Stabilnost privrede je svakako jedan od bitnih uslova za integraciju u Evropsku uniju, i želimo da investicijama u Srbiju pomognemo da ona što pre dođe do članstva – naglasila je ambasadorka Nilsen. – Subotica ima izuzetno zanimljiv položaj i veoma dobre uslove za investiranje, te verujem da će taj potencijal uskoro prepoznati i naše kompanije.

Po rečima Saše Vučinića, gradonačelnika Subotice, poseta ambasadora je početak saradnje grada i skandinavskih zemalja.

– Trgovinski bilans između grada i ove tri zemlje trenutno iznosi svega 1,5 milion evra, ali postoji mnogo prostora da se ta situacija popravi – smatra Vučinić.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

1 komentar

  1. tijana

    Ma oni nikad nece doci kod nas. nemamo mi para za taj namestaj. Jednio ostaje budimpesta.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *