Sajmovi

SFF2016: Otvoren najveći sajam skandinavskog dizajna

Stockholm Furniture Light&Fair 2016 otvorili su danas poznati engleski dizajneri Edward Barber i Jay Osgerby koji su ujedno i počasni gosti sajma.

Skandinavski dizajn veoma je popularan širom sveta a zbog svoje jednostavnosti i lepote veoma je cenjen i u našoj zemlji. Najveći sajam skandinavskog dizajna upravo je Stockholm Furniture & Light Fair koji preko 60 godina privlači arhitekte, dizajnere i novinare iz celog sveta u glavni grad Švedske.

Sajam u ciframa

Koliko je ovaj sajam velik govori i podatak da se on održava na 70.000 kvadratnih metara u kojima oko 750 kompanija izlaže svoje najnovije proizvode. Sajam poseti oko 40.000 posetilaca iz 70 zemalja a sve to medijski isprati oko 1.100 novinara među kojima je i redakcija portala Gradnja.rs koja se našla na licu mesta zahvaljujući Švedskoj ambasadi u Beogradu i Ministarstvu inostranih poslova Švedske.

Najveći izglagaci na sajmu su, pored Švedske, Danska, Finska i Norveška – gotovo 80 procenata svih izlagača je zapravo iz Skandinavije. Kompanija iz Srbije ali i iz regiona ove godine nema.

Počasni gosti na počasnom mestu

I ove godine sajam je pozvao počasne goste kojima je tradicionalno pripala čast da osmisle ulazni hol sajma. Ovog puta to su poznati britanski dizajneri Edward Barber i Jay Osgerby. Prethodnih godina ta čast pripala je renomiranim dizajnerskim studijima kao što su GamFratesi, Nendo, Konstantin Grcic, Giulio Cappellini i ostalim. Edvard i Jay osmislili su hol tako što su ga  podelili na tri dela: za rad, za odmor i za pravljenje neformalnih sastanaka. Celine su podeljenje zavesama a celokupan enterijer opremljen je nameštajem koji su sami dizajnirali a ubačeno je i nekoliko komada iz renomirane Vitre.

2016sff-main-hall

Zeleni dom

Studentima je i ove godine omogućeno da predstave svoje radove u okviru sekcije Greenhouse. Uz pomoć velikih proizvođača nameštaja (poput Ikee) ali i njihovih matičnih fakulteta, oni su ove godine kreirali proizvode koji treba da učine stanovanje sto zelenijim i održivijim. Zato su u svom dizajnu koristili reciklirane materijale kao i one organskog, odnosno, prirodnog porekla.

Pratite našu reportažu iz Stokholma putem ovog linka. Očekuju vas detaljni izveštaji o tome šta je u trendu što se tiče skandinavskog dizajna.

Saznajte i kako jedna švedska firma pravi nameštaj po modelu poslovanja sličnom Uberu ili Airbnbu:

Kako jedna švedska firma pravi detalje za stan bez svojih ulaganja

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *