Nameštaj i oprema

Kako jedna švedska firma pravi detalje za stan bez svojih ulaganja

Švedski multidisciplinarni dizajnersko-arhitektonski biro CKR lansirao je novi biznis model zajedno s novom linijom proizvoda zvanih Smaller Objects.

Ako Uber može da pruža usluge prevoza a da nema nijedno taxi vozilo ili ako Airbnb nema nijedan krevet a može da naplaćuje smeštaj, zašto bi onda jedan prodavac nameštaja morao da ima svoju fabriku ili dizajnere? CKR je švedska firma koja je pokrenula novi poslovni model inspirisan ekonomiji deljenja koja zapravo podrazumeva da dizajneri sam finansiraju proizvodnju svojih proizvoda.

Dizajneri sami finansiraju proizvodnju svojih proizvoda i time ostvaruju veći profit za sebe.

CKR je poznati arhitektonski studio u Stokholmu koji je odnedavno ušao i u polje industrijskog dizajna. Njihov poslovni model je brzo zaživeo jer iako na prvi pogled deluje neodrživ, on je zapravo veoma realan. CKR je praktično outsourceovao i dizajnere i fabrike kako bi dobio proizvode koje će prodavati pod brendom Smaller Objects.

Mi dizajnere posmatramo kao preduzetnike koji su aktivni ne samo u dizajnu, već i u procesu razvoja i finansiranja proizvoda.

Posao su poverili proverenim dizajnerima pa se tako u njihovom timu našli Luca Nichetto, Ingegerd Raman, Jin Kuramoto kao i čuveni japanski Nendo. Ovo su neki od njihovih proizvoda koji će se prodavati u kolekciji Smaller Objects:

smaller-objects-3
Posuda za odlaganje sitnica napravljena od istog materijala od kojeg se pravi i filteri ulja za automobile
smaller-objects-2
Drveni držač za šešire
smaller-objects-1
Posuda za hlađenje pića napravljena je od kamena zvanog steatit. Ohadite posudu u frižideru i neće vam trebali led da bi održavali temperaturu šampanjca
SmallerObjects-5
Tab Note je jedinstvena sveska s perforiranim ivicama od kojih možete napraviti ‘uši’ kako bi lakše organizovali sadržaj
SmallerObjects-6
Sećate se kako su izgledale ringle na pećima na drva? Od njih se sada prave podmetači za šerpe…

Pratite našu reportažu sa Nedelje dizajna u Stokholmu putem ovog linka.

Gradnja.rs na Nedelji dizajna u Stokholmu

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *