Industrija

Najveća fabrika za preradu otpada otvara se u Kini

U jednom danu u ovoj fabrici uništiće se 5.000 tona smeća, što je jedna trećina otpada koje naspravi 20 miliona stanovnika godišnje.

Smeće se sve više postaje sirovina nego nešto što nikome ne treba. Kinezi su već to shvatili… Zato otvaraju najveću postojenje za preradu otapda na svetu a na konkursu za izradu projekta pobedile su danske firme Schmidt Hammer Lassen Architects i Gottlieb Paludan Architects. Prema njihovom projektu, ove ekološko postojenje će koristiti najnaprednije tehnologije u procesu uništavanja otpada od kojeg će se praviti čista energija.

Fabrika za preradu otpada 01

Fabrika će biti izgrađena u planinskoj regiji nedaleko od grada Šencen. Ogromna kružna zgrada površine 66.000 kvadratnih metara napajaće se isključivo od energije koju će sama praviti. Dve trećine ravnog krova, kružnog oblika biće prekriveno fotonaponskim ćelijama, koje će sunčevu energiju generisati u energiju potrebnu za rad fabrike.

Fabrika za preradu otpada 02

Osim što će imati veoma bitnu ulogu na globalnom nivou za čovečanstvo, fabrika će služiti i kao mesto edukacije ljudi o rastućoj količini otpada u svetu, piše Dezeen.

Fabrika za preradu otpada 03

Pešačka rampa, koja polazi iz okolnog uređenog parka, vodiće posetioce do kružne galerije dužine 1,5 kilometara, preko čitavog oboda fabrike. Osim što će moći da vide kako fabrika funkcioniše, posetioci će imati i kontinualan panoramski pogled na okolne planine.

Fabrika za preradu otpada 05

Fabrika za preradu otpada 06

Fabrika za preradu otpada 07

Fabrika za preradu otpada 08

Fabrika za preradu otpada 09

Fabrika za preradu otpada 10

Fabrika za preradu otpada 11

Fabrika za preradu otpada 12

Ova ekološka abrika trebalo bi da počne sa radom 2020.godine. Za sada pogledajte kako izgleda njen projekat.

Pogledajte i kako izgleda kuća napravljena od otpada:

Zidanje đubretom: Kuća napravljena od otpada

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *