Industrija

Prometal pravi građevinske mašine za ceo svet

Za proizvođača građevinskih mašina „Prometal“ iz Sopota, nema krize, s obzirom na to da ne zavise od domaće operative već više od 80% proizvoda izvoze i to na sve kontinente.

Vladimir Ivković, vlasnik firme, ističe da su već prisutni na Bliskom istoku, Africi, da imaju važne klijente u Saudijskoj Arabiji i Dubajiu, kao i u Iraku, Ukrajini, Ruskoj federaciji, Solveniji, Poljskoj i Nemačkoj, dok će u 2011. biti usmereni na države kod kojih se očekuje „građevinski bum“.

– U 2011. godini fokusiraćemo se na Južnu Ameriku, Sejšelska ostrva, južnu i severnu Afriku, Indoneziju i Indiju. Mi smo uvek u potrazi za novim tržištima, a od realizacije izvoznih ambicija zavise i planovi u Srbiji – navodi Ivković.

Na pitanje kako su srpske mašine osvojile svet, sagovornik objašnjava:

– U pitanju je dobar odnos kvaliteta i cene. Kupac dobija mašine približne „nemačkom kvalitetu“ koje su sinonim za visoke standarde, dok je cena izizetno konkurentna. Komponente koje ugrađujemo su poznatih svetskih marki, pa uz dobar projektat, razvoj i dizajn pravimo kvalitetne proizvode. Sve mašine su dizajnirane na modernim 3D CAD sistemima, a samo su najkvalitetniji materijali korišćeni za izradu. Prilikom proizvodnje delova se koristi isključivo sertifikovani čelik, a delovi se izrađuju na CNC postrojenjima – objašnjava Ivković i dodaje da njihove mašine prodaju i nemačke firme, a pregovaraju i sa partnerom iz Italije o zajedničkoj proizvodnji kalupa za betonske elemente.

U toku 2010. godine „Prometal“ je u modernizaciju proizvodnog procesa uložio 50.000 EUR, a investicije u 2011. zavisiće od realizovanih planova.

Fabrika u Sopotu je osnovana 1973. godine kao zajednička zanatska radnja Ljubiše i Dragana Ivkovića, a od 1986. godine radi kao samostalna firma.

Prvi proizvodi su bile mehaničke vibro-prese za betonske blokove, a vremenom je proizvodni program proširen na složene hidraulične i automatske mašine za izradu svih vrsta betonskih elemenata, mašine za proizvodnju betonskih cevi, linija za proizvodnju fert gredica, mešalica raznih namena, drobilica i automata za obradu betonskog gvožđa.

„Prometal“ zapošljava oko 80 ljudi, a tim inženjera mašinske i elektro struke radi na razvoju novih mašina.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *