Građevinarstvo, Industrija

Kružni prozori od betona na fasadi fabrike naočara

Bela fasada od betona s kružnim otvorima krasi austrijsku fabriku naočara Silhouette.

Na osnovu zamisli arhitekata iz biroa X Architekten, u Lincu je izveden zanimljiv objekat koji svojom pojavom na najbolji način nagoveštava šta se dešava u njegovoj unutrašnjosti. Naime, kompanija Systembau Eder je koristeći Dyckerhoff tehnologiju Weiss Decor napravila fasadu od betona s kružnim prozorima koji podsećaju na naočare i to pogotovo one koje je nosio Džon Lenon, slavni Bitls.

Zahvaljujući završnici, fasada izgleda kao da je od keramike a ne od belog betona.

Tri fasade pokrivene su sa 81 pločastih elemenata površine od po 11,7 kvadrata, a 26 od njih ima otvore prečnika 190 centimetara. Četvrta strana objekta napravljena je od 67 elemenata prosečne površine 7 kvadrata, odnosno, sve ukupno 470 m². Ova fasada ima manje kružne otvore prečnika od 38 do 45 cm, piše Beton.

Kružni prozori prečnika 190 centimetara

Austrijska izvođačka kompanija Systembau Eder izlivala je ove ploče u čeličnim kalupima koristeći mrežu i šipke za armiranje. Upotrebljeno je 150 metara kubnih Dyckerhoff belog betona marke C30/37. U mešavinu su dodata specijalna plastična vlakna kao i 2,5% titanijum dioksida, zbog čega ova fasada na kraju izgleda kao da je od keramike a ne od betona. Ona se je pritom snežno bele boje i veoma je upečatljiva iz daljine.

Sve ukupno je proizvedeno 148 elemenata od belog betona površine 1.422 kvadrata.

Montiranje elemenata veličine 38 x 45 cm

Naočare za ceo svet

Objekat od 2.400 kvadrata počeo je da se gradi 2016, a završen je godinu dana kasnije. Silhouette International Schmied AG je austrijska porodična firma osnovana 1964. godine u Linzu. Većinu proizvoda namenjena je za izvoz pod markom Silhouette, međutim ova fabrika pravi pod licencom naočare za brojne poznate svetske brendove kao što je, na primer, Adidas.

Foto: David Schreyer

Kada ste već tu pogledajte i ovo:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *