Izvođenje, Materijali

Premix pokriva krovove za aerodrom u Berlinu, luku Konstanca i rafineriju Total

Kompanija iz Titela specijalizovala se za proizvodnju krovnih konstrukcija za prečišćavanje otpadnih voda bez stakloplastičnih pokrova.

Pokrivač prečistača u Luci Konstanca, plutajući pokrov za prečistač na „Schonfeld“ aerodromu u Berlinu, „Totalova“ rafinerija i više desetina drugih projekata u Nemačkoj, Zagrebu, Turskoj, Rumuniji, Bugarskoj samo se neke od referenci titelske fabrike.

Razvijene zemlje su izračunale da bi uštede na pokrovima vodoprečistača višestruko prevazišli gubici na zdravstvenim troškovima lečenja, rehabilitacije i smanjenja radne sposobnosti stanovništva. Gde ćemo se mi u ovoj oblasti svrstati zavisi od nas samih.

Prednosti krovova od stakloplastike

Lagane su, tlocrtno 1 m2 teži 12-30 kg, lako se transportuju, često se jednim kamionom prevoze svi delovi za jednu krovnu konstrukciju, brzo se montiraju, montaža traje 1-7 dana. Zbog specijalnog želkotnog (gelcoat) i topkotnog (topcoat) sloja otporne su na: hemikalije, uticaj UV-zračenja i atmosferske prilike. Imaju dug životni vek. Dobro zaptivanje. Pomoću zaptivajućih traka i sifonaže moguće je izvesti zatvoreni sistem. U slučaju potrebe remonta unutrašnjih uređaja moguće je lako demontirati potrebni deo. Relativno su jeftine. Moguće su razne kombinacije oblika i boja – navodi Milan Kosovac, vlasnik fabrike  Premix.

Krovne konstrukcije za okrugle bazene mogu biti sa poprečnim mostom (od betona ili nerđajućeg čelika). Ako most može da nosi težinu krovne konstrukcije, uključujući težinu snega, na njega se sa svake strane oslanja polovina krovne konstrukcije (sa ili bez srednjeg konzolnog dela) i kupola koja se montira do spoljašnjeg dela bazena. Na one sa centralnim stubom koji podupire celu centralnu prirubnicu naslanjaju se ravni segmenti ili kupole. Postojanje ovog stuba značajno pojeftinjuje samu konstrukciju.

Konstrukcija bez centralnog mosta ili potpornog stuba mora biti samonoseća. Okrugli bazeni mogu biti pokriveni i plutajućim krovovima se mogu izvoditi do veličine prečnika od 60 m.

Pravougaoni bazeni podeljeni su u tri grupe – bazeni malog raspona, pokrivaju se pločama koje su ojačane rebrima, bazeni većeg raspona – pokrivaju se profilisanim ili sendvič-elementima i bazeni veoma velikog raspona (maksimum 20 m). Za ove bazene razvijen je talasasti profil koji je povoljniji nego kupolasti oblik.

Stakloplastične krovne konstrukcije

Postoji niz alternativnih načina za korišćenje stakloplastičnih krovnih konstrukcija, pre svega kod filtracijskih uređaja u industriji gde se često zahtevaju krovovi sa toplotnom izolacijom. Takođe, moguće su razne kombinacije oblika i boja.

„Premix“ je uradio i neobičnu sklupturu elipsastog oblika za poznatog proizvođača automobila „Voklswagen“ iz Volksburga.

– Takve sklupture bi mogle da krase i našu zemlju. Mogli bismo da ih postavljamo na ulaske u grad, na pristaništa i tome slično – navodi Kosovac.

Proizvodnja čamaca

„Poly-Verbund-Premix“ je nastavila proizvodnju čamaca u Titelu i do sada su razvili 16 modela, za svačiji ukus, potrebe i džep.

Najmanji čamac dugačak je 2,6 metara i pogodan je za pecanje, pogotovu za one koji biraju mirna mesta nedaleko od obale. Tu su i veći, moćniji čamci i jahte dužine preko 7 metara kojima se možete izboriti sa svim ćudima većih reka i jezera. Grade i čamce sa kabinom koji se mogu urediti kao male pokretne vikendice na vodi, pogodni za višednevna krstarenja i borovak u prirodi.

Sva plovila izrađena su od poliestera armiranog staklenim vlaknima (stakloplastike), materijala najpogodnijeg za njihovu gradnju. Čamci izrađeni od ovog materijala poseduju izuzetne mehaničke karakteristike u odnosu na sopstvenu težinu, pa se njima lako upravlja, a prilikom korišćenja motora znatne su uštede goriva. Ovaj materijal ne zahteva praktično nikakvo održavanje, otporan je na atmosferske uticaje, a eventualna mehanička oštećenja mogu se brzo i jeftino sanirati.

(eKapija)


Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *