Materijali, Saveti arhitekte Sonje

Stiropor ili kamena vuna za demit fasadu?

Poštovani, nadam se da ćete pronaći vremena za moje pitanje i da ću od Vas dobiti adekvatan odgovor i ispravan savet. Naime, planiran da uradim demit fasadu na stmbenom objektu. Radi se o porodičnoj kući, zidanoj giter blokovima, koja sa spoljašnje strane nije izmalterisana.
Mislio sam da koristim stiropor ali neki kažu da je kamena vuna bolja. Šta mi vi preporučujete? Šta bolje izoluje i kolika je razlika u ceni? Sa kojim materijalom se brže gradi? Hvala puno.

Pozdrav,
Sava

Odluka da se na objektu uradi kontaktna fasada (u svakodnevnom govoru prepoznat je termin Demit fasada) je svakako ozbiljna odluka u svakom pogledu, a pre svega finansijskom jer zahteva ulaganja koja su i za manje individulane objekte značajna stavka za kućni budžet. Pa baš iz tog razloga, potrebno je dobro razmisliti i pokušati na sveobuhvatan način pristupiti izboru i samoj odluci o vrsti i kvalitativnom nivou komponenti koje ćete ugraditi. Predlažem da uzmete u obzir sledeće činjenice:

 • kontaktnu fasadu radite jednom u životnom veku objekta – treba izabrati komponente koje će to omogućiti,
 • razmislite o svim aspektima i problemima zgrade koji mogu da se reše sa kontaktnom fasadom – pored termičke izolacije zimi razmisliti o termičkoj zaštiti leti, zvučnoj izolaciji od buke spolja i požarnoj otpornosti fasade,
 • obratiti pažnju i na uslove komfora u unutrašnjim prostorijama po ugradnji fasade – zidovi i posle ugradnje izolacionog materijala je poželjno da „dišu“, tj, da se omogući difuzija vodene pare kroz spoljne zidove.

Ukoliko ste razmišljali na gore naveden način, tu se krije i odgovor na Vaše pitanje – da li je bolje da za izolacioni materijal izaberete stiropor (EPS) ili kamenu mineralnu vunu. Ukoliko se opredelite za kamenu vunu, dobićete odgovarajuću toplotnu zaštitu koja je na nivou EPS izolacije (naravno za iste izabrane debljine izolacije) ali ćete dobiti i odličnu zvučnu izolaciju zidova kao i negorivu fasadu naravno ukoliko se izabere fasadni sistem sa svim komponentama koje su prilagođene izolacionom materijalu kao što je kamena vuna (ovi tzv. ETICS sistemi koje nude određene firme imaju sertifikovane sisteme sa kamenom vunom u klasi A2 što ih klasifikuje kao negorive sisteme dok ETICS sistemi sa EPS-om ne mogu dobiti ovu klasu, uvek spadaju u gorive sisteme).

I na kraju, bitna razlika u karakteristikama je paropropusnost materijala; ovu karakteristiku definiše koeficijent µ i u principu manji iznost znači bolju propusnost za vodenu paru. Dobraorjentacija je vrednost za vazduh i vrednost µvazduh=1, za kamenu vunu µ=1,2 a za EPS µ=30-40. Iz ovog poređenja je jasno da se difuzija vodene pare kroz zidove sa kamenom vunom može bez teškoća obavljati pa je kvalitet unutrašnjeg vazduha svakako bolji u odnosu na
sisteme koje u svom sastavu imaju izuzetno neparopropusne materijale.

Vaš deo pitanja vezan za samu ugradnju ima jednostavan odgovor – ako se ugrađuje po pravilnima oba sistema su ravnospravna u smislu težine ugradnje, bolje reći lakoće ugradnje. Kontaktni sistemi imaju pravila ugradnje koja su jednaka za oba sistema (EPS i kamenavuna), možda je ključna razlika da se ploče od kamene vune obevzno tipluju za razliku od ploča od EPS koje ne moraju uvek (zavisi od visine objekta i nekih drugih stavki).

Ostaje još cena – činjenica je da su kontaktne fasade sa kamenom vunom skuplje od onih sa EPS ali i tu konačna ocena zavisi od više faktora. Ako bi izabrali kvalitativno slične ostale komponente sistema sama izolaciona obloga je duplo skuplja (kamena vuna vs EPS iste debljine). Na vama je da procenite da li je na strani dodatnih benifita koje ima sistem sa kamenom vunom dovoljno argumenata da uložite sredstva u ovaj tip izolacije.

Više informacija o kamenoj vuni naći ćete na www.kamenavuna.com

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

3 komentara

 1. Fasade u plamenu: Koji materijal je najizdržljiviji tokom požara | Gradnja

  […] Saznajte zašto je bolje koristiti kamenu vunu umesto stiropora na demit fasadi. […]

 2. Dragan

  I mene je ovo pitanje mučilo. Razlika gotovo da i nema. Sada ću se lakše odlučiti koji materijal za fasadu koristiti.

 3. Ivan

  Da li je bolje za demit fasadu koristiti kamenu vunu fkd-s thermal 10 cm ili multipor 10 cm?

Ostavite odgovor

Obavezna polja *