Beton od morskih plodova
Materijali

Morski kamen je materijal nalik betonu napravljen od školjki

Studio Newtab-22 koristio je školjke iz industrije hrane kako bi razvio održiv materijal koji liči na teraco, a ima karakteristike betona.

Nazvan Sea Stone (eng: morski kamen), ovaj održivi materijal napravljen je mlevenjem školjki, koje bi završile na deponiji ili na obalama, i dodavanjem prirodnih, netoksičnih veziva. To morskom kamenu daje estetiku sličnu teracu.

Sea Stone bi mogao postati održiva alternativa betonu u dizajnu proizvoda, jer ta dva materijala imaju slična svojstva. To je zato što su školjke bogate kalcijum-karbonatom, inače poznatim kao krečnjak, koji se koristi za proizvodnju cementa – ključnog sastojka betona.

Uopšte ne izgleda loše…

Svake godine odbacuje se sedam miliona tona školjki, a većina ovog otpada završava na deponijama ili na obalama.

Sea Stone evoluirao je iz ambicije studija Newtab-22 da pomogne u ublažavanju problema otpada u industriji morskih plodova iz koje se svake godine odbacuje sedam miliona tona školjki. Većina ovog otpada završava na deponijama ili na obalama.

„Iako su neke školjke reciklirane i korišćene kao đubrivo, većina ih se baca na deponije ili uz obalu“, objasnio je Newtab-22 za Dezeen.

„Odbačene školjke, koje su neočišćene ili pokvarene, već dugo se gomilaju u blizini obala, uzrokujući tako neprijatne mirise i, dugoročno gledano, zagađuju okolno zemljište“, kažu dizajneri iz studija.

„Predlažemo da se odbačene školjke iskoriste za pravljenje ekološki i ekonomski održivog materijala, umesto da doprinose gomilanju smeća“.

Šta se dešava sa školjkama kada pojedete kilo dagnji?

Mlevenje i dodavanje aditiva

Proces izrade Sea Stonea uključuje mlevenje školjki i njihovo mešanje sa prirodnim vezivnim sredstvima. Zatim se dodaju u kalup i ostave da se stvrdnu u komade slične betonu.

Ova metoda se trenutno izvodi ručno kako bi se osiguralo da postupak bude što održiviji i pristupačniji. Rezultat svega ovoga su varijacije u veličinama, teksturama i bojama, što znači da je svaki komad morskog kamena jedinstven. Razlike se mogu pojaviti i promenom količine školjki i veziva ili dodavanjem boja.

Mlevene školjke poput cementa

Nije prava alternativa

Materijal se trenutno razvija u komercijalne svrhe i do sada se koristio za izradu proizvoda poput ukrasnih pločica, stolova, postolja i vaza.

Naravno, on nikada neće biti dostupan kao alternativa betonu za velike ili strukturne projekte. Iako su svojstva betona i morskog kamena slična, da bi se zaista dobila čvrstoća na pritisak kao kod klasičnog betona, bio bi potreban energetski intenzivan proces pečenja. To bi onda bilo uporedivo sa metodom koja se koristi za proizvodnju cementa, koja čini polovinu svih emisija CO2 nastalih upotrebom betona, a to dakle nije održivo.

Pločice od gambora servirati uz Pinot Grigio

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *