Materijali

Biobeton: Do mahovine na fasadi za manje od godinu dana

Želite fasadu s mahovinom i lišajevima? Ovo je novi materijal koji smanjuje temperaturu u objektu.

Naučnici s Univerziteta UPC u Barseloni razvili su i patentitrali biološki beton koji omogućava prirodan i ubrzan rast organizama. Biobeton, namenjen pravljenu fasada u mediteranskoj klimi, pruža ekološke, termičke ali i estetske prednosti u odnodu na druga rešenja.

Za razliku od skupih vertikalnih bašti, biološki sloj na fasadi od Biobetona razviće se za manje od godinu dana.

biobeton-fasade-1

Obakav beton pravi se od tri sloja. Prvi sloj treba da obezbedi odgovarajuću poroznost i hrapavost površine. Pored toga on treba da bude vodootporan kako bi sprečio vodu da nanese štetu konstrukciji. Pravi se od Portland cementa sa pH vrednošću oko 8.

Drugi sloj je biološki sloj, koji omogućava kolonizaciju biološkig organizama kao i akumulisanje vode unutar njega. Ovaj sloj pravi se od cementa s magnezijum-fosfatom (blago kisela sredina).

Treći sloj ima obrnutu funkciju od prvog – odnosno on treba da omogući ulazak kišnice i da je sadrži u strukturi betona koja će omogućiti razvoj mahovine i lišajeva.

biobeton-fasade-2

Zahvaljujući biološkom omotaču na fasadi, Biobeton ne samo da smanjuje emisiju CO2 već i redukuje temperaturu u objektu.

Naravno, biološki beton nema samo ulogu izolacionog materijala već ima i veliki estetski potencijal. Arhitekte mogu Biobetonom kreirati različite motive, nijanse i boje na fasadi. Dekorativne mogućnosti su velike jer nije potebno celu fasadu raditi Biobetonom već samo pojedini delovi – po potrebi. Cela ideja i jeste bila da se napravi materijal koji će objektu dati patinu poput „žive“ slike na fasadi..

biobeton-fasade-3

Pročitajte i članak o bakteriji koja leči beton.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *