Materijali

Zvučne barijere na putevima uskoro će proizvoditi struju

Solarno-zvučni zidovi trenutno su na testiranju na auto-putu A2 u Holandiji i ako se pokažu efikasni, ugradiće se na svim putevima u ovoj zemlji.

Iako se kod nas još uvek nije ustalila praksa da se naselja štite od buke s auto-puta, Holandija ide korak dalje predstavljajući zvučne barijere od solarnih panela koje će proizvoditi čistu, zelenu energiju.

Barijere su prekrivene luminescentnim solarnim koncetratorima (LSC) koji provode svetlo do konvencionalnih solarnih panela koji potom generišu energiju.

Svaki panel je visine pet i širine 4,5 metara. Kilometar puta pokriven ovim solarnim barijerima može da generiše dovoljno struje za napajajanje 50 kuća.

Ovu tehnologiju osmislio je Michael Debije s univerziteta u Ajndhovenu a prve solarno-zvučne barijere postavljene su na auto-putu A2. Tokom godinu dana, testovi će pokazati ne samo koliko su barijere efikasne u proizvodnji struje već i koliko su otporne na vandalizam kao i koliki su troškovi održavanja.

Zbog velikog broja boja LSC-a, zvučne barijere izgledaju veoma atraktivno a njihov kolorit može se podesiti svakoj željenoj situaciji.

Dobra strana LSC-ova je što su efikasni čak i kada je dan oblačan.

Holandija je zemlja koja je otvorena za uvođenje naprednih tehnologija. Tako su trenutno na testiranju i putevi od plastike o kojima više možete pročitati ovde.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

1 komentar

  1. Bojan G

    A mi tek na nekim mestima poceli da dodajemo ogradu za zastitu od buke ……e Srbije lutalico

Оставите одговор

Obavezna polja *