Aleksandar Đikanović – Xella Srbija
Materijali

Termoblok gas beton za održivu gradnju

Predstavnici kompanije Xella Srbija – Ytong, održali su predavanje na temu „YTONG – energetska efikasnost i napredne tehnologije u građevinarstvu“ 22. februara u Medija centru u Beogradu u okviru treće godišnje konferencije Centralnog evropskog foruma za razvoj (CEDEF).

Skup je otvorio prof. dr Radivoje Mitrović, državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, a prisutnima se obratio i prof. dr Nikola Rajaković, redovni profesor na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu. Na konferenciji je zaključeno da uprkos značajnom zaostatku za razvijenim zemljama Srbija ima veliki potencijal za podsticaj energetske efikasnosti i uštedu u potrošnji energije u budućnosti.

U okviru teme „YTONG – energetska efikasnost i napredne tehnologije u građevinarstvu“, predstavnik kompanije Xella Srbija Aleksandar Đikanović, govorio je o ekološkim Ytong materijalima koji u potpunosti zadovoljavaju sve kriterijume energetski efikasne gradnje i omogućavaju i do 50% uštede električne energije, kao i o značaju korišćenja naprednih tehnologija u cilju povećanja energetske efikasnosti.

 

Aleksandar Đikanović - Xella Srbija
Aleksandar Đikanović – Xella Srbija

U skladu sa novim odredbama pravilnika o energetskoj efikasnosti zgrada, kompanija Xella Srbija – Ytong tržištu je ponudila inovativna i jedinstvena rešenja kako bi omogućila i ubrzala proces nove energetski efikasne i ekološke gradnje. Xella Srbija trenutno na tržištu ima udeo koji se kreće od 11% do 14% budući da smo mi jedina kompanija koja se bavi proizvodnjom termoblok gas betona u Srbiji. Ponosni smo i na činjenicu da se i nabavljanje sirovina i proizvodnja materijala odvija u našoj zemlji“, kazao je Đikanović.

Đikanović je predstavio i mnogobrojne objekte u Srbiji, građene Ytong termoblokovima, među kojima su tržni centar Delta City na Novom Beogradu, tržni centar Plaza u Kragujevcu, Fashion Park Outlet centar Inđija, kao i Sportsko rekreativni centar „Prozivka“ u Subotici, a u toku je i izgradnja velikog IT parka u Inđiji, kao i velikog broja Ytong porodičnih kuća.

Učesnici konferencije mogli su da se informišu o tome gde je Srbija danas kada je reč o zelenoj energetici, u kojoj meri primena savremene tehnologije utiče na konkurentnost srpske privrede, kao i koji su finansijski podsticaji za primenu savremenih tehnoloških rešenja u zelenoj tehnologiji.

Centralno evropski forum za razvoj (CEDEF) je nezavisna ekspertska organizacija, čija je, od 2008. godine, osnovna oblast interesovanja energetika i njena fundamentalna uloga u savremenom svetu. Misija CEDEF-a je da podstiče i razvija saradnju između regiona Evrope i promoviše održivi i uravnotežen razvoj širom Centralne i Jugoistične Evrope.

Renomirana nemačka kompanija Xella Srbija – Ytong vodeći je proizvođač građevinskog materijala za ekološku i energetski efikasnu gradnju, a od 2012. godine pouzdani je partner CEDEF-a.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *