Testiranje betona u uslovima mikrogravitacije na Međunarodnoj svemirskoj stanici; Foto: NASA
Materijali

Ovako izgleda testiranje betona na Međunarodnoj svemirskoj stanici

U uslovima mikrogravitacije naučnici sa MSS-a koristili su specijalno dizajniranu mešalicu za beton – koja nije veća od ljudske šake.

Beton nije prvi materijal na koji se obično pomisli kada govorimo o istraživanju svemira. Niti je on u fokusu većine aktuelnih naučnih istraživanja.

Najčešći građevinski materijal čovečanstvo koristi hiljadama godina. Ali iznenađujuće, još uvek se malo zna o nekim njegovim svojstvima, u velikoj meri zbog ograničenja okruženja u kojima se može testirati.

Sada će najprisutniji materijal za gradnju biti testiran u novom okruženju – u uslovima mikrogravitacije na Međunarodnoj svemirskoj stanici (MSS).

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Nemački astronaut Matijas Maurer jedan je od učesnika u ovom eksperimentu; Foto: NASA

Specijalno dizajnirana mešalica

U eksperimentu, koji je deo misije „Kosmički poljubac“, nemački astronaut Matijas Maurer ručno će mešati beton u mikrogravitaciji koristeći specijalno dizajniranu mešalicu koja nije veća od njegove šake i veliku vreću na naduvavanje. To očigledno neće dovesti do velikih količina betona, ali će njegova svojstva biti posebno značajna za naučnike, piše Phys.org.

Zemljina gravitacija igra glavnu ulogu u procesu očvršćavanja betona. Pošto taj proces može da potraje nedeljama ili mesecima, nemoguće je eliminisati efekte gravitacije za to vreme bilo gde na samoj Zemlji. Otuda, dakle, i eksperiment na MSS-u.

Ručni mikseri koji se koriste u svemirskom eksperimentu; Foto: Julian Mueller, University of Duisburg-Essen

Primarne betonske komponente nisu uvek dostupne na Marsu ili Mesecu, ali materijal sa svojstvima poput betona bi bio ključan u izgradnji svemirskih staništa.

Rezultati ovog istraživanja mogu dovesti do mnogo toga – od efikasnijih strategija mešanja do boljih kombinacija materijala. Ali suštinski dugoročni interes mogao bi da leži u korišćenju betonskog analoga za izgradnju samih svemirskih staništa.

Primarne betonske komponente nisu uvek dostupne na Marsu ili Mesecu, ali materijal sa svojstvima poput betona bi bio ključan u izgradnji svemirskih staništa.

Eksperiment “Kosmički poljubac” takođe se bavi korišćenjem lunarnog simulanta kao sirovine za beton da bi se razumelo da li i kako bi se taj materijal mogao koristiti za stvaranje novog, svemirskog brenda očvrslog materijala.

Ovaj komadić betona biće u laboratoriji upoređen sa uzorcima sa MSS-a; Foto: Julian Mueller, University of Duisburg-Essen

U iščekivanju rezultata

Ovo nije prvi put da se vrši ovakav eksperiment — NASA je eksperimentisala sa betonom još 2019. Rezultati tog ispitivanja dali su informacije o čvrstoći i vremenu očvršćavanja koje su uzete u obzir prilikom osmišljavanja novog eksperimenta.

Ostaje da se vidi da li će projekat “Kosmički poljubac” rezultirati nečim dramatičnim ili ne, ali u najmanju ruku, naučnici će imati nove podatke za razmatranje.

A stanovnici MSS-a će verovatno imati lebdeću loptu od sintetičkog kamena o kojoj će morati da se brinu neko vreme.

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *