Trimo Notch fasada koje je dizalnirala Pininfarina; Foto: Trimo
Izdvojeno, Materijali

Ove fasade dizajnirala je kuća koja stoji iza Ferarija i Alfa Romea, a stižu u Srbiju u septembru 2024.

Slovenački proizvođač fasadnih panela Trimo ujedinio se sa italijanskom dizajnerskom kompanijom Pininfarina kako bi doneli najbolje iz sveta arhitekture i automobilizma.

Iako je za kvalitet arhitekture jednog poslovnog objekta najvažnija dobro rešena urbanistička postavka i funkcionalnost prostora, nekako se u prvi plan uvek stavlja izgled njegove fasade. Naravno, zato što je ona ta koja ostavlja prvi utisak na posmatrača.

Stoga, ako želite da skrenete pažnju na vaš novi objekat, možda biste mogli da razmislite o novom fasadnom rešenju koje nudi poznata slovenačka kompanija Trimo.

Srodni članci na portalu Gradnja:

Notch ima karakteristične krivine i krilca; Foto: Trimo

Pininfarina stoji iza kultih automobila kao što su Ferrari Testarossa, Alfa Romeo Spider, Peugeot 205… Ove fasade su jednako autentične i atraktivne.

Reč je proizvodu nazvanom Notch iza čijeg izgleda stoji potpis jedne od najpoznatijih dizajnerskih kuća svih vremena – Pininfarina. Ova proslavljena italijanska kompanija zaslužna je za neke od najprepoznatljivijih automobila svih vremena kao što su Ferrari Testarossa, Alfa Romeo Spider, Peugeot 205 i brojnih drugih.

Sudeći po prvim renderima koje smo imali prilike da vidimo na predstavljanju ove kolaboracije u Beogradu, njihove fasade biće jednako autentične i atraktivne.

Notch paneli dostupni su u visinama do 6 metara; Foto: Trimo

Bazirano na Qbiss panelima

Za početak je važno naglasiti da se fasadno rešenje Notch by Pininfarina oslanja na Trimove panele Qbiss. To su modularni vertikalni paneli u različitim veličinama i oni čine zapravo osnovni element ovog fasadnog rešenja.

Sledeći element Notch fasade čine krivine koje se graviraju direktno na Qbiss panele. U ponudi je 7 različitih glifova (znakova) u 10 različitih kombinacija. Različitim krivinama i glifovima, sa dubinom reljefa koja može varirati od 0 do 2 mm, na fasadnom platnu postiže se igre svetla i senki.

Primer fasade Notch; Foto: Trimo

Krila mogu doći sa ugrađenim LED svetlom za diskretno osvetljenje na fasadi.

Poslednji element Notcha čine krila koja se proizvode od keramike ili aluminijuma u različitim Pininafarina bojama uključujući i karakterističnu crvenu. Takođe, ova krila, u dve različite širine (140 i 80 mm), mogu doći sa ugrađenim LED svetlom za diskretno osvetljenje na fasadi.

Notch sistem može se koristiti i u eksterijeru i u enterijeru. Za korišćenje u enterijeru na raspolaganju su paneli visine 3 metra, dok se za eksterijer mogu korisiti i paneli visine čak 6 metara.

Notch se može koristiti i u enterijerima; Foto: Trimo

U Srbiji od septembra

Nema sumnje da je ovo rešenje veoma efektno i autentično što će arhitekte znati da cene. Naravno, ostaje pitanje da li će imati investitori imati sluha da ulože malo više novca u ovakvo fasadno rešenje i koliko će Trimo forsirati Notch rešenje na našem tržištu.

Ono što znamo jeste da će se Pininfarine fasade naći u prodaji u Srbiji od septembra 2024. godine.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *