Drvena baštenska kućica; Foto Garden koncept
Izdvojeno, Izvođenje, Materijali

Drvene baštenske kućice: Šta je potrebno znati o ovim objektima i koliko koštaju

Za ove montažno-demontažne objekte nije potrebna građevinska dozvola, a namenjene su ne samo za odlaganje alata i materijala već i za predah od rada.

Drvene kućice su praktično rešenje za bašte i njive jer pružaju sklonište od atmosferskih uticaja ali su one prvenstveno napravljene kao mesto za smeštanje alata.

Drvene baštenske kućice se najčešće proizvode površine 6 do 12 metara kvadratnih po meri ili se kupuju gotove.

Za njihovu izradu najčešće se koristi čamovina, beli bor ili običan bor. Koriste se suve daske ili poluoblice debljine od 2 do 9 cm. Ovaj odabir materijala najviše utiče kasnije i na cenu baštenskih kućica.

Srodni članci na portalu Gradnja:

Prave se od čamovine, belog bora ili običnog bora.; Foto: Garden Koncept

Kao zaštitni sloj na atmosferske uticaje koristi se najčešće završni lakovi na akrilnoj bazi.

Konstrukcija se izvodi od čamove drvene građe, to jest greda 9×9 ili 10×10 centimetara koje su povezane čamovim štaflama. Patosni deo roštilja mora biti premazan bitulinom kao zaštitnom hidroizolacijom preko koje se kasnije postavlja OSB ploče debljine 18mm.

U zavisnosti od potreba, zidovi mogu da imaju izolaciju u vidu stiropora ili kamene vune.

Za krovni pokrivač se najčešće koristi crep, lim ili kanadska tegola. Kod tegole, nagib krova može da bude blaži nego kod drugih završnih materijala. Podloga na koju se postavlja kućica je najčešće betonska ploča.

Kao zaštitni sloj na atmosferske uticaje koristi se najčešće završni lakovi na akrilnoj bazi. Ove završne slojeve je potrebno obnavljati, odnosno kućicu je potrebno premazivati sa vremena na vreme.

Po meri ili u delovima

Mogu se praviti po meri, gde je u cenu uračuna i montaža, a mogu se kupiti i u prodavnicama međutim onda je potrebno da je sami sastavite.

Baštenske drvene kućice koje proizvodi novosadska firma Garden Koncept prave se u pogonu, a zatim se demontiraju u panele i prevoze na adresu montaže gde se ponovo sklapaju.

Cena baštenskih kućica kod ovog proizvođača je od 300 evra/m2. U cenu je uključen model sa čamovim podom, vratima, malim prozorom sa okretno nagibnim mehanizmo. U ceni nije limarija kao ni prevoz na adresu montaže.

Znači za kućicu veličine 3×3 m potrebno je izdvojiti oko 2.700 evra, a rokovi za izradu kućica su oko 30 dana.

Materijal poskupeo preko 60 posto

Moramo da napomenemo da su cene u odnosu na cene od pre dve godine značajno povećanje kada je cena po kvadratu bila oko 190 evra. Kako doznajemo, ovo je uglavnom posledica povećanja cene drvene građe.

Na primer, stara cena OSB ploče debljine 18mm je bila 2.350, dok je nova cena 4.350 dinara. Povećanje je dostigla i čamova daska gde je sa stare cene od 23.000 povećama na 47.500 dinara po metru kubnom. Stara cena suve čamove građe je sa 320 dostigla čak 520 evra što je povećanje od 62 procenata.

Gotova baštenska kućica dimenzija 2,8×2,8m. Foto: Uradi Sam

Uradi sam rešenja

Drvene baštenske kućice se mogu kupiti i kao gotove i njima je cena nešto niža. Cena modela 2,8×2,8m2 je oko 1.600 evra.

Ipak, obratite pažnju da se gotova kupljena kućica dobija u daskama i vlasnik je mora sam sklopiti ili pronaći majstora.

Vodite računa da većina kućica iz prodavnice nema patos ili krovni pokrivač a često drvo nije lakirano.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Ladislav Iršai

    Interesuje nas baštenska kućica dimenzije 2,8×2,8 m,za 1600 eura,vreme isporuke i način plaćanja.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *