Aerodrom u MIND parku
Novi objekti

MIND park u Kragujevcu dobija aerodrom sa dve piste

Aerodrom će se graditi za sopstvene potrebe MIND parka i neće biti za javni saobraćaj. Javni uvid do 14. septembra.

Grad Kragujevac stavio je na javni uvid Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu projekta izgradnje aerodroma u okviru kompleksa industrijskog parka MIND kod Kragujevca.

Nosilac projekta je kompanija MIND Real Estate doo, a studiju je izradila kragujevačka ECOlogica URBO doo, piše eKapija.

Srodni članci na portalu Gradnja.rs:

MIND Park u Kragujevcu

U planu je poletno-sletna staza sa asfaltnom kolovoznom konstrukcijom, travnata pista za manje avione, 9 rulnih staza i 4 platforme.

Prema projektu, aerodrom koji će se graditi u radnoj zoni Sobovica-Lužnice na parcelama ukupne površine 605.549 m2, od objekata će sadržati aerodromsku zgradu sa kontrolom letenja, tri hangara za avione sa aneksima, restoran, objekat za održavanje aerodroma sa stanicom za snabdevanje gorivom i vatrogasnu i trafo stanicu.

Od manevarskih površina u planu je poletno-sletna staza sa asfaltnom kolovoznom konstrukcijom, travnata pista za manje avione, 9 rulnih staza i 4 platforme.

Aerodrom će se graditi za sopstvene potrebe MIND parka i neće biti za javni saobraćaj.

Škola letenja

Aerodromska zgrada imaće ćetiri sprata. Na prizemlju će se nalaziti mini putnički terminal i carina, a projektovana je i pasarela koja vodi od aerodromske zgrade do restorana. Na prvom spratu predviđena je soba za pripremu leta poseda aviona i kancelarije administracije.

Na 2. spratu nalaziće se prostorije za školu letenja, metodske jedinice za obuku pilota i sobe za odmor pilota, na trećem sala za učenike sa izlazom na krovnu terasu, dok je četvrta etaža rezervisana za kontrolu leta.

Nadalje, u prvi od tri hangara planiran je deo edukativnog centra sa prostorima za simulatore letenja, učionicom i radionicom za edukaciju aviomehaničara, a aneks uz hangar 3 prizemlju će imati prostorije servisa za avione.

Dve piste

Kada je reč o površinama za manevrisanje, osnovna staza poletno-sletne staze biće dimenzija 1.520 x 140 metara, sama poletno-sletna staza asfaltna planirana je na 1.400 x 30 m, travnata pista biće dimenzija 800 x 50 m, a devet rulnih staza širine po 15 m.

Gradiće se i ulice unutar kompleksa aerodroma zajedno sa 199 parking mesta.

Na javnom uvidu

Grad Kragujevac stavio je dokument na javnom uvid do 14. septembra.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *