Vizualizacija: Tegel Projekt GmbH
Arhitektura

Na mestu aerodroma Tegel pametni stambeni blok i istraživački park

Umesto poznatog aerodroma u Berlinu niče ceo novi stambeno-poslovni kvart, a planirano je da prva faza projekta bude izvedena do 2027.godine.

Bivši aerodrom Berlin-Tegel, koji je za vreme Drugog svetskog rata služio kao vazdušna veza za zapadni Berlin a potom kao privremeni aerodrom sve dok nije proradio Brandenburg (BER), biće konačno rekonstruisan.

Prema ambicioznom master projektu, na njegovom mestu će se izgraditi novi stambeni kvart Schumacher na 200 hektara uređene površine, kao i istraživački i industrijski park za urbane tehnologije, nazvan Berlin TXL – The Urban Tech Republic.

Vizualizacija: Tegel Projekt GmbH

Na mestu Tegela biće izgrađen novi stambeni kvart Schumacher na 200 hektara uređene površine.

Pored kreiranja prostora za industriju, biznis i nauku, inovacioni park ima za cilj istraživanje i testiranje urbanih tehnologija.

Park će se fokusirati na glavne teme u razvoju gradova, a to su efikasno korišćenje energije, održiva gradnja, ekološki prihvatljiva mobilnost, reciklaža, umrežene kontrola sistema, čista voda i primena novih materijala, piše ArchDaily.

Vizualizacija: Tegel Projekt GmbH

Veliki IT park

The Urban Tech Republic će biti dom za oko 1.000 malih i velikih preduzeća usredsređenih na istraživanje, razvoj i proizvodnju, a procenjeni broj zaposlenih u okviru Parka je oko 20.000.

Plan obuhvata uspostavljanje predviđenih prostora za sve faze razvoja kompanije, a planirana je i organizacija smeštaja za 2.500 studenata, koji će se „useliti“ u bivšu zgradu terminala.

Vizualizacija: Tegel Projekt GmbH

Više od 5.000 stanova

Kvart Schumacher će sadržati više od 5.000 stambenih jedinica, kao i sve propratne neophodne sadržaje u svojoj blizini, kao što su vrtići, škole i prodajni objekti.

Vizualizacija: Tegel Projekt GmbH

Naselje će postati kompaktan distrikt koji će imati male udaljenosti među svojim sadržajima, te i čistiji put javnog prevoza.

Predviđeno je da se ovim master planom radi i na testiranju naprednih rešenja za obezbeđivanje klimatski neutralne energije i nuđenja novih model za mobilnost.

Ove tehnologije će se istraživati i razvijati u neposrednoj blizini, u Urban Tech Republic. Takođe, planirana je i izgradnja još 4.000 domova u susednim okruzima Cité Pasteur i TXL Nord.

Urban Tech Republic će prema predstavljenom planu postati kompaktan distrikt, koji će imati male udaljenosti među svojim sadržajima, te i čistiji put javnog prevoza, kao i transportna čvorišta sa opcijama za deljenje bicikala, automobila i e-mobilnost.

Prva faza projekta trebalo bi da bude gotova 2027. godine.

Foto-galerija

Vizualizacija: Tegel Projekt GmbH
Vizualizacija: Tegel Projekt GmbH
Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *