Kocka na švajcarskom jezeru; Foto: Thomas Jantscher
Svetski projekti

Zelena kocka utopljena u krajolik švajcarskog jezera

Peta fasada Le Cubea zamišljena je kroz stapanje zelenkastog stakla krova i zelene vodene površine idiličnog švajcarskog jezera Nojšatel.

Kompanija Philip Morris International (PMI) podigla je svoj novi naučno-istraživački centar u švajcarskom gradu Nojšatel, na samoj obali, u obliku kocke. Zove se prigodno Le Cube, i predstavlja, kako kažu, ne samo vizuelnu atrakciju, već je u svoje vreme (2010.) predstavljala najnapredniju naučnu održivu zgradu na svetu.

Način na koji su Burckhardt+Partner učestovali na konkursu za Cube i osvojili prvo mesto, jeste takav da se energija maksimalno iskorišćava, ali da se u isto vreme dobije arhitektura koja crpi inspiraciju iz lokacije.

Srodni članci na portalu Gradnja:

Pogledi ka Nojštel jezeru: Foto: Thomas Jantscher

Postignuto je stapanje ogledala zelene vodene površine i zelenog stakla krova.

Za početak, urbanistička postavka: izvanredna pozadina u kojoj se nalazi novi kampus Philip Morris International R&D, pozicija prve linije na obali, deluje impresivno – odmah se sa terase praktički „ulazi u vodu”.

Jednostavna, uredna i elegantna geometrija ističe se kao simbol korporativnog imidža. Ništa nije ostavljeno slučaju, pa je posebna pažnja posvećena pogledu na zgradu iz stambenog naselja koje se nalazi na obližnjem brdu.

Krov je mešavina površina kako bi se njegov produžetak podelio u alternativni sistem stakla i zelene boje. Percepcija krova kao “pete fasade” je zamišljena kroz stapanje ogledala zelene vodene površine i zelenog, istinskog, stakla krova.

Kocka izlazi direktno na vodu; Foto: Thomas Jantscher

Unošenje života u zgradu

Burckhardt+Partner je iskoristio novi pristup tradicionalnom sistemu projektovanja krila zgrada jer je izvršio “fragmentaciju i izdvajanja nekih volumena iz osnovnog okvira paralelopipeda što kao kao rezultat daje specifičnu geometriju koja sadrži veliki broj različitih prostora”, navode autori.

Arhitekte navode i da su želele da ovim prostim pristupom unesu život u zgradu, a da zgrada dobije čitav lavirint za komuniciranje, te da kruženje kroz zgradu postane svojevrsno „iskustvo“.

Fasada koja se bojom utapa sa bojom jezera; Foto: Thomas Jantscher

Veliki atrijumi nude prostore sa spektakularnim pogledom na jezero.

Tri krila zgrade definišu laboratorije, kancelarije i prostor za isporuku. Između ovih krila, veliki atrijumi nude prostore sa spektakularnim pogledom na jezero sa različitih nivoa mostova koji ih prelaze.

Burckhardt Partner je osvojio prvo mesto na konkursu; Foto: Thomas Jantscher

Duvanski vrt

Prizemlje atrijuma je zamišljeno kao Duvanski vrt.  Dizajnirani kao specijalizovane botaničke bašte, duvanski vrtovi nude posetiocima didaktički obilazak različitih vrsta biljaka duvana. Mostovi koji prelaze između krila, ne koriste se samo kao sredstva za cirkulaciju, već i kao komunikacioni prostori.

Enterijer Le Cubea; Foto: Thomas Jantscher

I za arhitekte i za turiste

Sve u svemu, PMI ne samo da se potrudio da se odmakne od “duvanskih korena” svoje industrije, već je i uložio puno truda u korporativni imidž ovom novom zgradom, koja poslednjih nekoliko godina pleni pažnju ne samo arhitekata već i turista koji šetaju duž promenade nekada veoma posećivanog Nojšatelskog jezera.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *