U ovakvoj „kamenoj pećini“ bismo se rado izgubili. Foto: p+0 arquitectura
Svetski projekti

Savremena kuća koja se savršeno uklopila u (divlju) okolinu

Ovo je priča o tome kako su meksičke arhitekte uspešno „zakamuflirale“ savremen arhitektonski izraz uz pomoć najtradicionolnijeg od svih materijala – neobrađenog kamena.

Projekat koji nam je ovaj put privukao pažnju nalazi se u Meksiku. Građena u periodu od tri godine, grandiozna „Casa Bedolla“ smeštena je na samoj litici u okviru nacionalnog parka El Jonuco u Meksiku. Kuća je zidana u kombinaciji kamena i betona na placu od 2.600 kvadrata i zauzima ukupnu površinu od 200 kvadrata, a potpisuje je studio p+0 arquitectura.

Objekat je sastavljen od dve betonske strukture obložene lokalnim kamenom koje funkcionišu nezavisno. Ova dva bloka međusobno su povezana prolazom i linearnim stepeništem. Ovakav raspored uslovljen je topografijom lokacije, budući da su celine smeštene na dva različita nivoa.

Objekat je sastavljen od dve betonske strukture obložene lokalnim kamenom koje funkcionišu nezavisno.

Dva kamena bloka pozicionirana su tako da obezbeđuju prirodnu ventilaciju ali u isto vreme omogućavaju sjajan pogled na šumsko okruženje. Jedan blok namenjen je za dnevne aktivnosti, dok je drugi privatan sa spavaćim sobama. Oba bloka karakteriše sloboda u enterijeru pa je tako akcenat stavljen na drveni krov koji se oslanja na kamene i betonske zidove.

Između modernizma i tradicije

Zanimljivo je da, i pored toga što je karakterišu oštre linije i stroga geometrijska forma, zbog grube kamene fasade, Bedolla spolja podseća na dosta starija, tradicionalnije zdanja karakteristična za ovaj predeo i ostala primorska područja.

Prostor između ova dva bloka je natkriven čime je stvoreno dovoljno mesta za parkiranje vozila.

Osim toga, kuća je mahom okružena četinarskom šumom, zbog čega je na posedu uvek tiho i prijatno, dok se sa placa, a naročito sa krova/terase pruža fantastičan pogled na čitavu dolinu. Prostor između ova dva bloka je natkriven čime je stvoreno dovoljno mesta za parkiranje vozila.

Pogledajte i kratki video o projektu: 

Prednosti života u šumi

Što se enterijera tiče, „društveni“ deo objekta smešten je u donjem bloku, dok su sobe za spavanje smeštene gore. Oba bloka uređena su u minimalističkom, jednostavnom stilu, dok su različite zone u enterijeru formirane rasporedom nameštaja.

U narednoj galeriji pogledajte ostale fotografije projekta:

Fotografije: p+0 arquitectura

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *