Savrešeno uklapanje starog i novog; Foto: hehnpohl architektur . + baunetz
Izdvojeno, Svetski projekti

Savremeno dizajnirana fasada koja poštuje tradicionalno okruženje

Razigrani spratovi kuće učinili su da prilično kompaktna i svedena fasada deluje veoma arhitektonično ali da u isto vreme ne odskače u odnosu na fasade susednih objekata.

Arhitektonska firma Hehnpohl Architektur potpisuje projekat za kuće Buddenturm, koja se nalazi u istorijskom centru nemačkog grada Minster. Njihov veoma moderan objekat projektovan je tako da maksimalno prati siluetu ulice i skladno se uklapa u postojeću urbanu strukturu poštujući lokalno zatečenu arhitekturu.

Kuća je organizovana na tri nivoa, tako da prizemni deo svojom frontalnom stranom prati građevinsku liniju, dok dva gornja prate suprotan pravac, ali na način da ne odskaču u odnosu na fasade susednih objekata.

Moderan objekat maksimalno prati siluetu ulice i skladno se uklapa u postojeću urbanu strukturu poštujući lokalno zatečenu arhitekturu.

Kao i susedni objekti, i ova kuća poštuje tipologiju istorijske četvrti u kojoj je smeštena pa na fasadi koja gleda na ulicu ima tri suptilna otvora. Ipak, korišćenje fasadne opeke je zaslužno da se ova zgrada najbolje uklapa s komšilukom.

Zanimljivi bakarni paneli prekrivaju najveći otvor u prizemlju, dok su dva otvora na spratovima nešto svedenija, a zasenčenost u unutrašnjosti postignuta je njihovim usecanjem u fasadu.

Enterijer prati eksterijer

Unutrašnjost kuće prati eksterijer, pa je enterijer oblikovan kroz sklop moderne i sirove estetike. Opeku, koja dominira fasadom, u unutrašnjosti menjaju drvo i beton. Ova kombinacija istovremeno čini enterijer snažnim ali i toplim životnim prostorom.

Iako su sa ulice vidna samo tri nivoa, zapravo postoji i još jedan, sakriven ispod kosina krova, kao i manji podrumski prostor.

Unutrašnjost kuće prati eksterijer, pa je enterijer oblikovan kroz sklop moderne i sirove estetike.

Osim ulazne zone na prizemlju su organizovani i garaža, višenamenska prostorija i unutrašnje dvorište.

Na prvom spratu su dnevni boravak, trpezarija sa kuhinjom i terasa, dok su spavaće sobe i radni prostor na poslednja dva nivoa.

Grafički prilozi:

Osnova prvog sprata
Podužni presek kuće
Poprečni presek kuće

Foto: Hehnpohl Architektur/Baunetz, via Afasiaarchzine

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

Ostavite odgovor

Obavezna polja *