Hrabra ljuska za pobedu na konkrusu; Foto: LUXIGON Cortesia of Kengo Kuma Associates
Arhitektura

Hrabra ljuska za pobedu Kenga Kuma na konkursu u centru Lisabona

Japanski arhitekta pobedio je na zatvorenom konkursu za projekat proširenja muzeja fondacije Gulbenkian u glavnom gradu Portugala.

Prema rečima Isabele Mota, predsednice upravnog odbora Gulbenkiana, ekstenzija vrta smeštena između Plaza de España i Largo de São Sebastião da Pedreira predstavljaće veliki urbani zahvat u centru Lisabonu, i zato mu je trebalo se pažljivo pristupiti. Zato je organizovan konkurs na kojem je pobedio slavni japanski arhitekta Kengo Kuma.

Pored vrta, pobedničko rešenje Kengo Kume obuhvata i projekat organizovanja ulazne zone za sekciju muzeja gde je prikazana moderna kolekcija , kao i proširenje izložbenog prostora na 700 metara kvadratnih.

Natkriveni deo bašte; Foto: LUXIGON Cortesia of Kengo Kuma Associates

Pobedničko rešenje karakteriše hrabra ljuskasta konstrukcija koja natkriva novu sekciju bašte.

Novim projektom kreiraće se dva nova ulaza u zgrade i organizovaće se sistem pešačkih staza koje će povezati sedište i muzej.

Na konkursu zatvorenog tipa, organizovanom od strane Gulbenkian, Kumino rešenje nadmašilo je projekte drugih arhitekata poput: Inss Lobo, Patricia Barbas, Pedro Domingos, Aires Mateus, Menos E Mais, SAMI, John Pawson, Tatiana Bilbao, Carla Juacaba, Junya Ishigani i Christ & Gantenbeim, piše portugalski Publico.

Ko je bio Gulbenkijan

Calouste Sarkis Gulbenkian (23. mart 1869. – 20. jul 1955.) bio je biznismen i filantrop britanske nacionalnosti i jermenskog porekla. Odigrao je važnu ulogu u eksploataciji nafte na Bliskom istoku i bio je prva osoba koja je donela iračku naftu na Zapad. Gulbenkijan je mnogo putovao i živeo u mnogim gradovima, uključujući Istanbul, London, Pariz i Lisabon.

Tokom svog života, Gulbenkian je bio uključen u mnoge filantropske aktivnosti, uključujući osnivanje škola, bolnica i crkava. Fondacija Calouste Gulbenkian, privatna fondacija sa sedištem u Portugalu, osnovana je 1956. godine njegovom ostavštinom i nastavlja da promoviše umetnost, obrazovanje i nauku širom sveta. Do kraja svog života postao je jedan od najbogatijih ljudi na svetu, a njegova umetnička kolekcija jedna je od najvećih privatnih kolekcija na svetu.

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *