Kuću je dizajnirala lokalna firma Horma Studio; Foto: Mariela Apollonio
Svetski projekti

Kuća razigrane forme inspirisana geometrijskim oblicima

DM House kombinuje veliki dnevni boravak otvorenog plana sa sobama za goste iznad i prostorijama za razonodu ispod, uključujući i dva bazena.

Različite geometrijske forme sklapane su u harmoničnom odnosu kako bi nastala ova prelepa kuća, koja se nalazi u španskoj provinciji Valensija.

Bele fasadne površine u kontrastu sa pločicama u nijansi terakote pomogle su u kreiranju suptilnih prelaza između enterijera i eksterijera objekta nazvanog DM House, koji je dizajnirala lokalna arhitektonska firma Horma Studio.

Arhitekte su koristile kontrastno zakrivljene i pravougaone elemente kako bi se kući pružila prepoznatljiva razigrana forma, piše Dezeen.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Podužni prozor pruža pogled na bazen na terasi; Foto: Mariela Apollonio

Kompozicija različitih zapremina i geometrija

Smeštena u blizini obale u gradiću Puerto de Sagunto, kuća kombinuje veliki dnevni boravak otvorenog plana sa sobama za goste iznad i prostorijama za razonodu u slobodno vreme ispod.

“Kompozicija različitih zapremina i geometrija, zajedno sa dijalogom između materijala, omogućava kontrolu odnosa među različitim prostornim delovima, počev od unutrašnjeg prostora, do njihove spoljašnje percepcije”, rekli su arhitekti iz Horma Studija.

Prizemlje kuće je orijentisano u u skladu sa ostatkom parcele, ali i prema suncu. Južna i istočna strana nose veliki dnevni boravak, trpezariju i kuhinju koji se otvaraju prema terasama.

Prizemlje kuće je orijentisano u u skladu sa ostatkom parcele; Foto: Mariela Apollonio

Zatvoreni i otvoreni bazen

Na severnoj i zapadnoj strani smeštene su spavaće sobe u nešto intimnijem delu kuće, gde su korisnici zaštićeni od pogleda sa susednih parcela, a prirodna svetlost u ove prostore ulazi preko krovnih prozora.

Deo kuće smešten delimično ispod nivoa tla sadrži prostor za razonodu i manji zatvoreni bazen, a podužni prozor u ovom prostoru pruža pogled na bazen na terasi koji je smešten iznad.

Spiralno metalno stepenište po koloritu prati fasadne pločice i, osim što je zanimljiv estetski element kuće, povezuje prostore na spratu sa manjom terasom na prizemlju.

Podovi od javora i trešnje kombinovani su uz glatke bele zidove i plafone; Foto: Mariela Apollonio

Prenošenje forme iz eksterijera na enterijer

Terakota i beli tonovi u eksterijeru kombinovani su sa teraco podom koji se proteže kroz celo prizemlje ujedinjujući različite prostore.

Nameštaj u čitavoj kući, kao i podovi od javora i trešnje, kombinovani su uz glatke bele zidove i plafone koji prenose geometrijske forme iz eksterijera i na enterijer.

“Materijali, geometrija i prostor žive u harmoniji, a istovremeno njihovi odnosi i variraju, što dovodi do veoma raznovrsnih prostora”, dodaju na kraju iz studija.

Foto-galerija

Kuću je dizajnirala lokalna firma Horma Studio; Foto: Mariela Apollonio
Kuću je dizajnirala lokalna firma Horma Studio; Foto: Mariela Apollonio

Grafički prilozi

Foto: Mariela Apollonio

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *