Muzej Fondacije Santiago Carbonell nalazi se u meksičkom gradu Keretarou; Foto: Ariadna Polo
Svetski projekti

Kuća iz 18. veka postala muzej toplih tonova i intimne atmosfere

Sparivanjem robusnih arhitektonskih elemenata sa lakšim strukturama arhitekti su uspeli da istaknu prostorne kvalitete kuće koja je podignuta 1760. godine.

Firma Miguel Concha Arquitectura nedavno je realizovala projekat rekonstrukcije starog objekta meksičke rezidencije u muzej Fondacije Santiago Carbonell, postavši tako dom jedinstvenih radova koji su izloženi u čast Karbonelove slavne slikarske karijere.

Stalna postavka sadrži umetnikovu privatnu kolekciju koja je brižljivo čuvana i održavana tokom vremena, a koja je sada izložena u enterijeru toplih tonova i intimne atmosfere.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Projekat rekonstrukcije potpisuje meksička firma Miguel Concha Arquitectura; Foto: Ariadna Polo

Originalna konstrukcija iz 1760. godine

Arhitekti su kroz projekat sparili robusne istorijske arhitektonske elemente sa lakšim strukturama i istovremeno uspeli da istaknu prostorne kvalitete postojeće konstrukcije kuće koja datira iz 1760 .godine, piše DesignBoom.

Nakon više od jedne decenije planiranja, arhitekta Miguel Konča Lojola uspeo je uspešno da povrati originalnu strukturu kuće uz manje modifikacije kako bi je optimizovao za rad muzeja.

Originalna struktura kuće sačuvana je uz manje modifikacije; Foto: Ariadna Polo

Glavna galerija je organizovana oko čeličnih elemenata koji nose novi i lakši krov koji čuva integritet originalne zgrade.

Nekadašnje spavaće i dnevne sobe sada su transformisane u izložbene sale u kojima su izložena dela koja potpisuje Santijago Karbonel.

Glavna galerija je organizovana oko čeličnih elemenata koji nose novi i lakši krov, koji čuva integritet originalne zgrade.

Popločano dvorište u neposrednom okruženju zgrade, karakteristično za kuće iz tog perioda, povezuje i daje prirodnu svetlost svim prostorima.

Dvorište povezuje i daje prirodnu svetlost svim prostorima; Foto: Ariadna Polo

Komunikacija umetnosti, istorije i arhitekture

Arhitekta je takođe uspeo da u strukturu uključi i servisni prostor, prodavnicu i terasu sa koje posetioci mogu da posmatraju okolni pejzaž.

Umetnost, arhitektura i istorija kroz ovaj projekat besprekorno komuniciraju, kombinujući se u bezvremenskoj atmosferi koja slavi kulturnu dinamiku meksičkog grada Keretaroa.

Nekadašnje spavaće i dnevne sobe sada su transformisane u izložbene sale; Foto: Ariadna Polo

Foto-galerija

Muzej Fondacije Santiago Carbonell nalazi se u meksičkom gradu Keretarou; Foto: Ariadna Polo
Muzej Fondacije Santiago Carbonell nalazi se u meksičkom gradu Keretarou; Foto: Ariadna Polo

Fotografije: Ariadna Polo

Izabrali smo za vas…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *