Zgrada Cukrarna u Sloveniji podignuta je 1828. godine kao šećerana; Foto: Miran Kambič
Promo

Slatka kao šećerana: Ovo je najlepša Baumit fasada u 2022. godini

Galerija Cukrarna u Ljubljani proglašena je za pobednika međunarodnog takmičenja Baumit Life Challenge 2022 za izbor najlepše fasade u Evropi. Pogledajte ko je još osvojio nagrade.

Istaknute arhitekte i izvođačke firme uživo su navijale za svoje projekte na svečanoj ceremoniji dodele nagrada za najlepše fasade Evrope. Žiri je ceremoniju učinio uzbudljivom do samog kraja – nakon dodeljenih šest nagrada u pojedinačnim kategorijama, glavnu nagradu je poneo objekat „Galerija Cukrarna iz Slovenije. Galerija Cukrarna nagrađena je epitetom najlepše Baumit fasade od čak 300 prijavljenih projekata.

300 prijavljenih projekata

Baumit Life Challenge dodela nagrada je održana po peti put. Valensija, prestonica dizajna 2022., postala je mesto za najlepše fasade iz cele Evrope. Pored dizajna, izgleda i kvaliteta izvođenja, prilikom evaluacije projekata uzeti su u obzir i drugi kriterijumi kao što su društveni aspekti, održivost i upotreba građevinskih materijala koji štede resurse.

Od preko 300 prijavljenih projekata, publici na događaju je predstavljeno ukupno 36 najboljih projekata – po 6 finalista iz 6 kategorija. Veoma smo ponosni na činjenicu da se među njima našao i projekat iz Srbije – porodična kuća i73, koji potpisuje KontraStudio, projektni biro iz Niša.

Cukrarna je podignuta 1828. godine kao šećerana, u kojoj je 1835. godine izgrađena prva parna mašina na teritoriji današnje Slovenije.

Pobednički projekat Galerija Cukrarna je odličan primer kako je stara nekorišćena industrijska zgrada, nekadašnja šećerana, promišljenim planiranjem i renoviranjem dobila novi život i potpuno novu namenu. Cukrarnu autorski potpisuju arhitekti Marko StudenJernej Šipoš i Boris Matić iz biroa Scapelab, koji je 2009. godine pobedio na međunarodnom konkursu za projektovanje novog izgleda ove skoro 200 godina stare zgrade.

Proglašeni su dobitnici prestižne stručne nagrade Baumit Life Challenge 2022

Galerija Cukrarna nagrađena je epitetom najlepše Baumit fasade od čak 300 prijavljenih projekata.

Nakon detaljnog razmatranja, 13 članova međunarodnog stručnog žirija odlučilo je ko su pobednici šest kategorija: Porodična kuća, Stambena zgrada, Termalna obnova, Istorijska obnova, Nestambeni objekat i Zadivljeni teksturom.

Pored Slovenije, još četiri zemlje imale su razlog za slavlje. Austrija je osvojila nagrade u kategorijama Istorijska obnova sa projektom „Friedensburg Schlaining“ i Zadivljeni teksturom sa projektom „Live in the Green_Joseph Lister Street“. Nemačka se radovala pobedi u kategorijama Termalna obnova i Nestambeni objekat. Stručni žiri je prvi put nagradio projekat iz Irske, u kategoriji Porodična kuća. Zemlja domaćin, Španija, uspela je da pobedi u kategoriji Stambena zgrada sa projektom iz Madrida.

„Ono što danas važi za prestižno međunarodno takmičenje počelo je 2014. godine pozivom svim evropskim zemljama Baumit-a da javnosti pokažu svoje najlepše fasade. Sada svake druge godine vidimo na dodeli Life Challenge nagrade šta postiže savršena simbioza mašte i umeća, i kako se od kombinacije inovativnih materijala, struktura, oblika i boja stvaraju fascinantne fasade“ –  sa zadovoljstvom je rekao Robert Šmid, vlasnik kompanije Baumit i inicijator Life Chalenge takmičenja.

Svečana dodela nagrada organizovana je u Valensiji; Foto: Baumit

Da li ste već pročitali na Gradnji?

Top 7 najboljih u Evropi

U takmičenju za titulu najlepše Baumit fasade Evrope za 2022. godinu, arhitekte i izvođačke firme su se takmičile u šest različitih kategorija. Bilo da se radilo o porodičnim kućama, nestambenim objektima, stambenim zgradama, istorijskim ili termalnim obnovama ili o posebnoj kategoriji Zadivljeni strukturom, internacionalne arhitekte i izvođačke firme su pokazale vrhunsko umeće.

Stručni žiri je dodelio Life Challenge nagradu za najbolju fasadu Evrope, kao i nagrade za pobedničke projekte u 6 kategorija.

Porodična kuća: Kuća Connemarra II – Irska

 

Stambena zgrada:, LaScalA – Španija

 

Nestambeni objekat: Bavarian College Augsburg – Nemačka

Istorijska obnova: Friedensburg Schlaining – Austrija

 

Termalna obnova: Volkach Comprehensive School – Nemačka

 

Zadivljeni teksturom: Live in the Green Joseph Lister Street – Austrija

O Baumitu

Baumit International osnovan je 1988. godine i jedan je od vodećih evropskih proizvođača građevinskog materijala. Baumit je tržišni lider u proizvodnji fasadnih termoizolacionih sistema (ETICS) i završnih premaza za fasade u Centralnoj Evropi.

Preporuka urednika:

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *