Oaza na svom parčetu zemlje može da zameni odlazak u prirodu; Foto: Đorđe Đoković
Domaći i regionalni projekti

6 dvorišta u Srbiji i regionu kao spas na 33 stepena Celzijusa

Ovih šest projekata govore u prilog tome da dobro osmišljen dvorišni prostor može da postane vredna alternativa odlasku na planinu, reku ili gradski bazen.

Neočekivani dolazak leta, gotovo mesec dana pre njegovog kalendarskog početka, prisilio je mnoge da spas od vrućine potraže u prirodi, zaštićeni od sunca pod krošnjama drveća i, po mogućstvu, smešteni kraj vodene površine u kojoj je s vremena na vreme mogu osvežiti.

Ukoliko pak isti osećaj želite da doživite unutar granica sopstvenog doma, dvorište se nameće kao centralni prostor za brojne letnje aktivnosti i odmor, a da bi sve funkcionisalo kako ste zamislili svakako mnogo zavisi i od njegovog uređenja.

Stoga vam ovom prilikom predstavljamo 6 originalnih rešenja domaćih i regionalnih autora, koji govore u prilog tome da dobro osmišljen dvorišni prostor, bez obzira na kvadraturu, može da postane skoro savršena alternativa za odlazak na planinu, reku ili gradski bazen.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

 

Imanje na Fruškoj gori – Landscape Factory Studio

Projekat pejzažnog uređenja potpisuje beogradski Landscape Factory Studio Foto: Đorđe Đoković

Želja klijenta bila da sve bude jednostavno, upečatljivo, drugačije i moderno.

Želja klijenta bila da na ovom imanju na Fruškoj gori sve bude jednostavno, upečatljivo, drugačije i moderno. Sve ostalo, kao i sprovođenje ideja u delo, bilo je prepušteno dizajneru.

Landscape Factory Studio sa pejzažnim arhitektom Dejanom Popovim na čelu, potrudio se da u prirodnom okruženju planine nedaleko od Novog Sada formira nesvakidašnji i moderan inspirativni ambijent. Ceo tekst ovde

Nesvakidašnji i moderan ambijent nedaleko od Novog Sada; Foto: Đorđe Đoković

Kuća KNL u IstriNFO

Zen bašta u dvorištu kuće KNL; Foto: Bosnić +Dorotić

Opremu zadnjeg dvorišta čine bazen, terasa, roštilj na otvorenom i kamenje grupisano po ugledu na zen bašte.

Jedan od zadataka koji se našao pred zagrebačkim arhitektonskim timom bilo je ostvarenje snažne i direktne veze između kuće i dvorišta, unutrašnjih prostorija i okolne prirode.

Opremu intimnog zadnjeg dvorišta čine bazen, popločana terasa, roštilj na otvorenom i kamenje grupisano po ugledu na zen bašte. Ceo tekst ovde

U suterenu kuće se nalaze bazen i roštilj na otvorenom; Foto: Bosnić +Dorotić

 

Kuća na DunavuSynthesis Quatro

Infinity pool najbolje dočarava povezanost korisnika s okruženjem; Foto: Synthesis Quatro

Bazen je pozicioniran tako da se, kada sedite na terasi ispred kuće, spaja s Dunavom.

Element koji u najvećoj meri dočarava povezanost između korisnika i predela je i infinity pool tj. bazen koji je pozicioniran tako da se, kada sedite na terasi ispred kuće, spaja s Dunavom.

Osim elementa vode, povezanost objekta i predela postiže se i „brisanjem“ granica između otvorenog i zatvorenog prostora pomoću velikih staklenih portala na prizemlju i na spratu objekta.  Ceo tekst ovde

Stakleni portali brišu granicu između otvorenog i zatvorenog prostora; Foto: Synthesis Quatro

 

Kuća u Sremskoj KameniciDragan Marinčić (Studio M+)

Koncept pejzažnog uređenja evoluirao je od sasvim prirodnog do terasasto projektovanog terena; Foto: Relja Ivanić

Spoljnim stepenicama postignuta je dinamika kružnog toka oko i kroz kuću.

Koncept pejzažnog uređenja imao je svoju evoluciju od sasvim prirodnog, praktično zatečenog, do terasasto projektovanog terena po želji klijenata, u kasnijoj fazi.

Tada su, navodi Marinčić, osmišljene spoljne stepenice za pristup terasi iz dvorišta, sa nivoa podruma – čime su zapravo postignuti dodatni kvalitet i dinamika kružnog toka oko i kroz kuću. Ceo tekst ovde

Spoljne stepenice daju dodatni kvalitet i dinamiku kružnom toku; Foto: Relja Ivanić

 

Kuća sa bazenom u ZeniciEntasis

Dvorište kao osnovni prostor za relaksaciju i druženje; Foto: Anida Krečo

Terasa ispred bazena postala je postane osnovni prostor za relaksaciju i druženje.

Projekat pod nazivom „Jedan mali bazen i kuća“ rezultat je rekonstrukcije i dogradnje vrlo jednostavnog malog prizemnog objekta u predgrađu Zenice, građenog devedesetih godina prema tipskom projektu.

Terasa ispred bazena zajedno sa otvorenim kliznim staklenim zidovima i livada ispred sa brižno negovanim biljkama učinili su da taj deo kuće postane osnovni prostor za relaksaciju i druženje. Ceo tekst ovde

Projekat je izveden u Raspotočju kraj Zenice; Foto: Anida Krečo

Kuća i73 u NišuKontraStudio

Projekat KontraStudija bio je nominovan za našu Kuću godine 2021; Foto: Relja Ivanić

Prizemlje je uređeno kao otvoreni zajednički prostor sa panoramskim pogledom na bazen i krajolik.

Ova kuća od 500 kvadrata projektovana je za petočlanu porodicu koji zajedno mogu da uživaju u teretani ali i velikom dvorištu sa vodenom površinom.

Prizemlje je uređeno kao otvoreni zajednički prostor sa panoramskim pogledom na bazen i krajolik. Velike staklene površine ka dvorištu čine da se dnevni boravak dodatno vizuelno i funkcionalno širi. Ceo tekst ovde

Prizemlje je uređeno kao otvoreni zajednički prostor; Foto: Relja Ivanić

Izabrali smo za vas…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *