Atraktivna zgrada na atraktivnom mestu; Foto: Zabriskie
Domaći projekti

Nova atrakcija na Bulevaru kralja Aleksandra / Zabriskie

Poslovna zgrada osvežavajuće arhitekture i fasadnog platna, planirana je da se gradi na atraktivnoj lokaciji u Beogradu. 

Jedna od istaknutih lokacija u Beogradu, na ukrštanju Bulevara kralja Aleksandra i Golsfortijeve ulice, biće privedena nameni gde je prema projektu planirana poslovna zgrada ukupne bruto kvadrature od oko 10.000 kvadrata, piše Beobuild.

Na osnovu objavljenog idejnog rešenja, možemo utvrditi da zgradu karakteriše osvežavajuća arhitektura i fasadno platno s naglašenim horizontalama i vertikalama zbog koje izgleda lagano. Ozelenjene terase na četvrtoj, petoj kao i poslednoj etaži dodatno doprinosi da konstrukcija deluje pitomije.

Zgradu karakteriše osvežavajuća arhitektura i fasadno platno s naglašenim horizontalama i vertikalama.

Spratnost objekta je visinski uklopljena sa ostalim objektima, a venci se nalaze na 18 i 32 metra visine. Niži delovi objekta (Pr+4) predstavljaju veze sa susednim objektima, dok se akcentovani ugao ka Trnskoj ulici izdiže do visine venca od 32 metara (Pr+8+Ps). Pored objekta i nove saobraćajnice predviđa sе formiranje malog platoa koji će se nalaziti na uglu Trnske i Bulevara kralja Aleksandra. Za objekat je planirana trospratna podzemna garaža kapaciteta 64 parking mesta sa pristupom iz Golsfortijeve ulice.

Od investitora Mie Dorćol

Idejno rešenje izradio je projektni studio “Zabriskie” iz Beograda, a naručilac projekta i investitor je beogradsko preduzeće “Granit Invest” koji je podigao i zgradu Mia Dorćol.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

13 komentara

 1. Marko

  Ovoliku zgradu staviti naspram parka/spomenika u bulevaru je zlocin…Iskreno.

 2. ekspert

  Niti je atrakcija, niti je osvežavajuća arhitektura, već izuzetno loš projekat koji je neprimeren arhitekturi Beograda -najkraće rečeno: greška koju treba sprečiti!

   1. Predrag

    Previse je vestacka… Nalik odvratnoj Svajcarskoj arhitekturi….Molimo vas nesledite Svajcarski neandertalizam….

 3. Razočarana

  Koliko god da je fasada staklena, objekat je masivan i težak. Arhitektura nema veze s Bulevarom. Navodno praćenje visine venaca komšija je samo sa strane Golsvordijeve, ali zato je visina pa samim tim i kvadratura nadomeštena sa druge strane parcele. Imam utisak, iako se ne vidi, da je zauzetost parcele maltene 100%. Projekti koji izlaze iz Zabriskie studia u poslednje vreme su razočaravajući, jer iako se trude da stavom i tekstovima skrenu pažnju struci i javnosti na kvalitetno projektovanje, njihovi radovi , kao što je ovaj objekat, ili Kennedy residence, su ipak slika i prilika investitorske arhitekture, samo malo bolje upakovane.

  1. Mića

   A da vas pitam – šta to znači „arhitekture Bulevara“? Pa Bulevar je kakofonija stilova, volumena i proporcija. Tu ne postoji nikakav red. Zar ne?

 4. Zoran

  Nije baš da se uklapa,ali svakako je lepa sama po sebi 🙂 A za nekoliko godina prepoznaćemo je kao osoben deo celine prostora „kod Vuka“.

  1. Student arhitekture

   Na prostoru DEPO-a, najverovatnije, zidaće se jedna mega-struktura mešovite namene. Kako će sve to izgledati – videćemo.

 5. Investitor

  Idite malo u London da pogledajte staro i novo. Ovakve zgrade u Londonu se nalaze pored zgrada iz doba Charlsa Dickensa!

 6. noobs

  Što ne kažete da će da sruše kafanu Orašac staru 150 godina, zbog ove skalamerije..

  1. Igor Conić

   Nema veze ova zgrada s Orašcem. Na mestu Orašca će biti saobraćajnica.

 7. Marija

  Da li ova zgrada ima bilo kakav stambeni deo i takodje, da li uzimate u obzir sirinu Golsvortijeve ulice,svakodnevni prolazak autobusa 26 kroz i onako zakrcen saobracaj tuda jer vidimo da projekat nije uvucen kao i svaki drugi jeziv projekat i prakticno izlazi na ulicu, takodje i parkiranje ljudi koji ce raditi odnosno ziveti u ovom objektu a trenutno je nemoguce naci parking na Vracaru?

 8. mariah

  Objekat je grozan i glomazan, arhitektura kao da je na Novom Beogradu, ne pripada duhu Vračara i Bulevara. Nije mi jasno kako su nadležni organi izdali građevinsku dozvolu na toliku stratnost, obzirom da su svi objekti u okruženju P+6 max. Nama koji živimo u blizini, zakloniće i to malo neba što nam je ostalo od ovog grada!

Ostavite odgovor

Obavezna polja *