Kuća koja se stapa sa talasima; Foto: Cristobal Palma
Svetski projekti

Kada se talasi nastave na arhitekturu priobalja

Valoviti betonski krov čileanske vikendice nastavio je ritam pokreta Tihog okeana čime je ostvareno savršeno povezivanje sa okolinom.

Tokijski arhitektonski studio SANAA, kojeg vodi Ryue Nishizawa i arhitektica Kazuyo Sejima, dobitnici prestižne Pritzkerove nagrade, potpisuje projekat kuće Los Vilos valovite strukture koja zapravo prati obrise okolnog terena. Visoko, stenovito okolno zemljište bilo je podjednaka inspiracija za arhitektu, kao i talasi Tihog okeana.

Formom kuće dominira monolitna struktura krova koja se u svojim početnim tačkama spušta do zemlje, ali i lagani prostor ispod njega koji je u potpunosti zastakljen.

Kuća koja fascinira svojom arhitekturom; Foto: Cristobal Palma

Valoviti betonski krov čileanske vikendice nastavio je ritam pokreta Tihog okeana.

„Ne postoje zidovi o kojima bi se ovde moglo govoriti, već je poput objekta načinjenog samo od zemlje i krova usled bogate prirode.“, rekao je Ryue Nishizawa za Dezeen.

Valoviti krov pravi sjajne vizure iz unutrašnjosti; Foto: Cristobal Palma

Krov koji definiše objekat

Prostor kuće je podeljen na tri dela. Sauna zauzima prednji deo objekta, zatim slede spavaća soba i dnevni boravak u sredini, dok su kuhinja i trpezarija smešteni na drugoj strani kuće i na njih se nastavlja terasa. Na ovom, uslovno rečeno, zadnjem delu kuće, krov se u određenom delu podiže kako bi natkrio spoljašnji prostor.

„Prostor kuće ima raznovrsne mogućnosti otvorenog koncepta koji nikako ne bi mogao biti postignut klasičnim lučnim konstrukcijama.“, dodao je arhitekta.

Podizanje i spuštanje krova do zemlje; Foto: Cristobal Palma

U enterijeru pažnju privlači vizuelno izložen betonski krov tokom cele dužine kuće.

Glavna spavaća soba kuće je ukopana na nižem nivou i ovoj zoni se iz glavnog objekta pristupa stepeništem. Ovaj prostor, koji se zapravo nastavlja na primarnu strukturu kuće, sa tri strane je ukopan u teren, dok je četvrta zastakljena i otvorena prema okeanu.

Spavaća soba i ne tako loš pogled… Foto: Cristobal Palma

Drvo i beton

Pri pogledu na unutrašnjost pažnju privlači vizuelno izložen betonski krov tokom cele dužine kuće. Nasuprot betonu stoji drveni pod, koji dopunjuje nameštaj gotovo u potpunosti izveden takođe od drveta.

Nije loše kada pada kiša… Foto: Cristobal Palma

8 i 8

Los Vilos je deo privatnog projekta organizovan od strane čileanskog investitora Phillipea Godoya. Master projektom je obuhvaćeno učešće osam japanskih i osam čileanskih arhitekata na razvoju objekata na ruralnim područjima. U projektu su učestvovali i Kengo Kuma, Sou Fujimoto, Felipe Assadi i Alejandro Aravena. O njihovim projektima na ovom mestu, jedan drugi put.

Kako vam sviđa kada? Foto: Cristobal Palma
Je l’ ti kući tako stojiš na krovu? Foto: Cristobal Palma

Grafički prilog

Osnova kuće

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *