Kuća sa 10 borova; Foto: Gustavo Sosa Pinilla
Svetski projekti

Ovoj kući su borovi prve komšije… i odlično se slaže sa njima

Natur beton na ovoj vikendici odlično je poslužio kao pozadina za deset borova oko kojih je podignut dvoetažni objekat.

Arhitektonska firma Estudio Frolik, koja potpisuje projekat kuće zvane House With Ten Pines (prevod: Kuća sa deset borova), imala je zadatak da konstruktivni sklop novog objekta, u mestu Pinamar u Argentini, primarno prilagodi lokacijskim uslovima kao da i ispuni želju klijenta da se vikendica delimično ukopa u tlo.

Kako bi se stvorila što privatnija atmosfera u unutrašnjosti, napravljen je vikendica na dva nivoa ukupne površine 260 metara kvadratnih u kojoj primenjeni natur beton naglašava konstrukciju, izražava karakter prostora, ali je i odlična pozadina za borove koji izlaze u prvi plan.

Prve komšije nisu previše druželjubljive… Foto: Gustavo Sosa Pinilla

 

Presek

Natur beton naglašava konstrukciju, izražava karakter prostora, ali je i odlična pozadina za borove koji izlaze u prvi plan.

Tako je donji nivo, ispod nivoa tla, organizovan kroz dva trakta. Prvi je namenjen komunikaciji i potpuno je ukopan pa nema direktne sunčeve svetlosti, dok je druga, bliža staklenoj fasadi, organizovana kao niz spavaćih soba.

Objekat je organizovan u dva trakta; Foto: Gustavo Sosa Pinilla

Otvaranje trpezarije prema komšiluku

Na sličan način je organizovan i sprat. On za razliku od suterena može da ostvari dodatnu vezu sa okruženjem preko dela staklene fasade koja se po želji može dodatno otvoriti u zoni trpezarije.

Naime, transparentna fasada se u ovom delu može potpuno smaknuti, te trpezarija postaje deo natkrivene terase. Na ovaj način se dobija apsolutni kontinuitet prostora i stvara se jedinstvena celina u kojoj se unutrašnjost meša sa spoljašnjošću, pišu arhitekte za ArchDaily.

Kuća prodiše kada se terasa otvori; Foto: Gustavo Sosa Pinilla
Stižu i borovi na ručak; Foto: Gustavo Sosa Pinilla

Betonska stepeništa

Nivoi kreiraju vezu preko dva stepeništa, gde je jedno kreće od zone spavaćih soba, a izlazi u kuhinju, dok je drugo spoljašnje i vodi od suterena do terase.

Natur beton se odlično uklapa sa okruženjem; Foto: Gustavo Sosa Pinilla

Tako je stvoren prostor koji je funkcionalan, a opet s druge stane okrenut prirodi, odnosno prvim komšijama – borovima!

Komšija, ajde na kafu; Foto: Gustavo Sosa Pinilla

Grafički prilozi:

Osnova prizemlja
Osnova prizemlja
Osnova sprata
Osnova sprata
Presek 1
Presek 1
Presek 2
Presek 2

Fotogalerija:

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *