Budući izgled Maldives Floating Cityja; Render: Waterstudio/Dutch Docklands
Svetski projekti

Maldives Floating City – Futuristički pejzaž iz snova spreman da postane stvarnost

Izgradnja modernog i održivog plutajućeg grada u obliku mozga trebalo bi da spreči da ova mala ostrvska država do 2100. godine postane potpuno nenastanjiva.

Maldivska Republika udružila se s holandskom arhitektonskom firmom Waterstudio, specijalizovanom za projekte na vodi, kako bi zajedničkim snagama stvorili plutajući grad u obliku mozga koji će ugostiti 20.000 ljudi u laguni u blizini glavnog grada ove južnoazijske zemlje.

Nazvan Maldives Floating City, grad bi prema projektu trebalo da sadrži 5.000 niskih kuća, koje će plutati na  površini od 200 hektara u Indijskom okeanu. Predviđeno je da kako raste nivo mora tako raste i grad, koji će biti izgrađen na nizu plutajućih šestougaonih struktura.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Predviđeno je da kako raste nivo mora tako raste i grad; Render: Waterstudio/Dutch Docklands

Rešenje za problem nenastanjivosti

Na Maldivima, oko 80% zemlje nalazi se na manje od jednog metra iznad nivoa mora.

Kako po sadašnjim predviđanjima Maldivi do 2100. godine više neće biti nastanjivi zbog porasta nivoa mora, vlada ove države se nada da će na ovaj način prevazići problem i moći da ponudi smeštaj za 20.000 ljudi.

Planirano je da izgradnja počne nešto kasnije ove godine i to na lokaciji koja će biti udaljena deset minuta brodom od Malea, glavnog grada Maldiva.

Lokaciji će biti udaljena deset minuta brodom od Malea, prestonice Maldiva; Render: Waterstudio/Dutch Docklands

Grad nudi revolucionaran pristup modernom i održivom životu gde biste bili okruženi azurnim Indijskim okeanom.

„Ovaj prvi ostrvski grad ove vrste nudi revolucionaran pristup modernom i održivom životu gde biste bili okruženi azurnim Indijskim okeanom. Ovaj projekat predstavlja futuristički pejzaž iz snova koji je konačno spreman da postane stvarnost“ – rekli su za Dezeen iz holandskog studija.

Maldives Floating City je zapravo tek jedan među brojnim predlozima za plutajuće gradove, uključujući Oceanix Busan u Južnoj Koreji, koji su projektovali BIG i Samoo i tehnološka kompanija Oceanix takođe sa idejom da se ponudi stambeno rešenje za oblasti koje su najviše ugrožene zbog porasta nivoa mora i globalnog zagrevanja.

Grad nudi revolucionaran pristup modernom i održivom životu; Render: Waterstudio/Dutch Docklands

Grad u obliku mozga

Međutim, iz kompanije Dutch Docklands, koja je zadužena za  izgradnju Maldives Floating Cityja, tvrde da nijedan projekat nije uspostavljen u ovakvom obimu i u ovakvom tempu, i sve to uz podršku vlade.

Razvojni plan, koji bi trebalo da u potpunosti bude završen do 2027. godine, činiće sistem od serije šestougaonih ostrva po uzoru na geometrijske oblike lokalnog korala poznatog kao „moždani koral“. Kada se forme kombinuju i posmatraju odozgo, grad će zaista podsećati svojom formom na mozak.

Svaka rezidencija u gradu imaće površinu od 100 kvadrata; Render: Waterstudio/Dutch Docklands

Žive platforme nosiće kuće, hotele, restorane, prodavnice, bolnicu, školu i zgradu vlade.

Planirano je da veštačke obale korala budu pričvršćene za donju stranu plutajućeg grada kako bi se stimulisao prirodni rast korala. Žive platforme nosiće kuće, hotele, restorane, prodavnice, bolnicu, školu i zgradu vlade.

Svaka rezidencija, smeštena na obali mora, imaće površinu od 100 kvadrata, kao i svoje pristanište na prednjem delu i terasu na krovu. Prema saopštenju iz kompanije Dutch Docklands, prosečna cena kuće kretaće se oko 250.000 dolara.

Prosečna cena kuće kretaće se oko 250.000 dolara; Render: Waterstudio/Dutch Docklands

Na borbenoj liniji globalnog zagrevanja

Waterstudio, Dutch Docklands i maldivska vlada se kroz koncept ovog projekta oslanjaju na pomorsku kulturu Maldiva, države čija površina iznosi samo 298 kvadratnih kilometara.

„Kao nacija koja je na borbenoj liniji globalnog zagrevanja, Maldivi su u savršenoj poziciji da ponovo osmisle kako će čovečanstvo preživeti i zaista napredovati u vremenu kada smo suočeni sa porastom nivoa mora i obalskom erozijom. Inspirisani tradicionalnom maldivskom pomorskom kulturom, domovima plutajućeg grada na Maldivima će se na kraju pridružiti i hoteli, restorani, elegantni butici i marina svetske klase“, kažu iz Dutch Docklands.

Male ostrvske zemlje poput Maldiva mogu uskoro postati potpuno nenastanjive; Render: Waterstudio/Dutch Docklands

Održiva rešenja za urbani razvoj u okeanu mogu biti od velikog značaja za opstanak Maldiva i sličnih država.

Kako se navodi u šestom ovogodišnjem izveštaju Međuvladinog panela o klimatskim promenama (IPCC), usled globalnog zagrevanja male ostrvske zemlje kao što su Maldivi mogu uskoro postati potpuno nenastanjive.

Zato održiva rešenja za urbani razvoj u okeanu koja su navedena u izveštaju – što uključuje podizanje kuća na stubovima i stvaranje „amfibijske arhitekture“ koja može plutati na površini vode – mogu biti od velikog značaja za opstanak Maldivske Republike i sličnih država.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *