Ovo je jedan od prvih javnih projekata u Srbiji koji je u celosti rađen u BIM-u; Foto: Sara Pilipović
Izdvojeno, Novi objekti, Promo

Mermer, staklo i aluminijum – Ovako izgleda nova zgrada FON-a u Beogradu

Kapaciteti fakulteta sada su uvećani za čak 5.300 neto kvadrata, a ono što ovaj objekat izdvaja od drugih jesu materijalizacija i najsavremenija oprema.

Posle više od 50 godina od osnivanja, Fakultet organizacionih nauka u Beogradu dobio je svoje proširenje. Novi objekat renomirane visokoškolske ustanove, čiji projekat potpisuje Krip inženjering, nalazi se odmah pored stare zgrade na Voždovcu.

Staro zdanje fakulteta bila je nekadašnja Osnovna škola „Bora Stanković „(sagrađena 1932. godine), a koja je 80-ih godina dodeljena FON-u na korišćenje. Odmah do njega dograđeno je moderno novo krilo sa neznatno uvećanom visinom krovnog venca u odnosu na staru zgradu. U zoni neposredne blizine postojećeg objekta, nov objekat je rešen kaskadno u dva nivoa kako bi se postigle što je moguće slične visine krovnih venaca.

Investicija vredna oko 6 miliona evra krenula je u realizaciju tokom proleća 2020. godine. Radove na ovom objektu sproveo je konzorcijum koji su činile kompanije M Enterijer Gradnja, Jugogradnja i ExIng. S druge strane, stručni nadzor vršili su Bureau Cube Partners i AG Institut, dok je projekat izradio Krip Inženjering.

Nova zgrada FON-a ima prepoznatljivu fasadu od aluminijumskih panela i stakla; Foto: Sara Pilipović

Dok je fasada objekta jednostavna, unutrašnjost objekta nikog ne ostavlja ravnodušnim.

Novi objekat čine 2 podzemne etaže parkinga i 5 nadzemnih etaža (računajući prizemlje). Posebna atrakcija svakako je zastakljena pasarela koja predstavlja toplu vezu između dve susedne zgrade fakulteta, a koje su međusobno udaljene oko 6 metara. Pasarela je u vidu stepeništa, zastakljena je i obezbeđena je platforma za osobe za invaliditetom.

Sadržaj nove zgrade čine:

  • 2 velika amfiteatra
  • 8 računarskih sala sa 240 računara
  • 3 nove računarske učionice
  • 6 novih učionica
  • 10 kabineta
  • nova biblioteka i čitaonica
  • 4 nove sale za sastanke
  • 2 nivoa podzemnih garaža

Osim same zgrade, u sastav aneksa ulazi i prostrani popločani plato sa amfiteatrom (koji je zamišljen kao mesto okupljanja studenata), kao i prateće parterno uređenje sa zelenilom. U novi objekat se može ući direktno iz dvorišta Fakulteta ili preko zastakljene pasarele, dok je pristup podzemnoj garaži omogućen iz Ulica Jove Ilića.

Forma objekta je svedena na osnovne geometrijske elemente dok različite pozicije i veličine prozorskih otvora u određenoj doprinose razigranosti i dinamičnosti same fasade. U oblikovnom smislu, objekat je svedena geometrijska forma sa naznačenim zalučenim delom koji je saglediv iz pravca ka centru grada iz ulice Bulevar oslobođenja. No, dok je fasada objekta jednostavna, unutrašnjost objekta nikog ne ostavlja ravnodušnim.

Centralni hol čini glavnu tačku povezivanja i prostorne orijentacije; Foto: Sara Pilipović

Da li ste već pročitali na Gradnji?

Čitaonice, kabineti i amfiteatri

Novoplanirani objekat je u funkcionalnom smislu koncipiran tako da zadovolji savremene potrebe jedne visokoškolske ustanove.

U prizemlju aneksa se nalazi prostrani hol, koji je neprekinutim volumenom i stepenicima povezan sa prvim i drugim spratom. Tu je i velika čitaonica sa oko 100 sedećih mesta, kao i biblioteka. Poseban blok čine protivpožarno stepenište u čijem središtu se nalaze putnički liftovi koje zajedno koriste nastavnici i studenti.

Prvi i drugi sprat imaju sličnu prostornu organizaciju i raspored sadržaja. Iz prostranog hola ulazi se u veliki amfiteatar sa oko 200 mesta kojeg karakteriše najsavremenija akustika. Na ovim etažama se još nalazi i jedna učionica od oko 60 mesta, pomoćna kancelarija i servisni blok.

U prizemlju objekta se nalazi savremeno opremljena čitaonica sa 100 mesta; Foto: Sara Pilipović

Budući profesionalni menadžeri raspolažu sa jednom od najbolje opremljenih i organizovanih obrazovnih ustanova u Srbiji.

Na trećem spratu se nalazi sistem učionica do kojih se dolazi jedino stepeništem ili liftom. Pored servisnog bloka, tu je i terasa na otvorenom koja je orijentisana ka staroj zgradi fakulteta.

Poslednji četvrti sprat namenjen je kabinetima za nastavnike sa posebnom salom za sastanke kolegijuma. Ovaj sprat čine više radnih prostorija koje se nižu po obodu zgrade, dok se u samom središtu nalazi atraktivna zbornica sa zidovima od stakla i velikim stolom.

Zajedno sa novim prostornim kapacitetima, FON sada može primiti oko 25% studente više – navode iz uprave fakulteta. Na osnovu rečenog, može se zaključiti da budući profesionalni menadžeri raspolažu sa jednom od najbolje opremljenih i organizovanih obrazovnih ustanova u Srbiji.

Posebnu atrakciju čini sala za kolegijum koja se nalazi na 4. spratu; Foto: Sara Pilipović

Materijalizacija objekta

Materijalizacija novog objekta je takva da prati savremene trendove u arhitekturi sa posebnim osvrtom na vezu sa postojećom građenom sredinom.

Ulazni hol, kao i svi holovi na spratovima, kao i sva stepeništa imaju završnu obradu protivkliznu, granitnu keramiku, dok amfiteatri, učionice, nastavnički kabineti i druge prostorije sa više računara imaju dupli pod kako bi se obezbedio podni razvod kablova jake i slabe struje.

Završna obrada garaže u delu prostora za kretanje vozila ferobeton. Sve tehničke prostorije u podzemnim i nadzemnim etažama su završno obrađene protivkliznom keramikom.

Fasada objekta rešena je u dvojnom sistemu strukturalne i ventilisane fasade, a čiju finalnu obradu čine alubond paneli, čiji ton prati kolorit fasade stare zgrade.

Hol objekta popločan je mermernim pločama; Foto: Sara Pilipović

Aluminijum na fasadi i u enterijeru

U slučaju nove zgrade FON-a primenjen je široki asortiman proizvoda kompanije Alumil, od kojih se posebno ističe sistem zid-zavese, kao i rešenja za ulazna vrata i unutrašnju aluminariju.

Spoljašnja aluminarija SMARTIA M7  je klasični sistem zid-zavesa visoke energetske efikasnosti, koji nudi kvalitetnu konstrukciju uz svedene dimenzije profila. Osim toga, tipski detalji kontakta zid-zavese i ventilisane fasade u velikoj meri olakšali su proces projektovanja i izvođenja.

Spoljašnja vrata MD67 je novi sistem toplotno izolovanih ulaznih vrata u ponudi kompanije Alumil. Rešenje je prepoznatljivo po svom modernom dizajnu i visokim performansama, sa dvostranom konstrukcijom. Kao takav, ovaj sistem pruža mogućnost izrade ulaznih vrata sa panelima ili staklenim ispunama, što se za novu zgradu FON-a pokazalo kao pravo rešenje.

Za unutrašnju aluminariju korišćen je sistem M9400 koji predstavlja aluminijumski tip hladnih profila koji mogu služiti širokom rasponu različitih potreba uz mnogobrojno kombinovanje elemenata u enterijeru, kao što su staklene pregrade.

Za spoljašnja ulazna vrata iskorišćen je model MD67 kompanije Alumil; Foto: Sara Pilipović

Najsavremenije BIM tehnologije

Važno je napomenuti da je projekat nove zgrade Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu jedan od prvih javnih projekata u Srbiji na kojem je u celosti primenjena BIM tehnologija.

„Prepoznajući značaj BIM metoda i informacionih modela za uspešnu realizaciju građevinskih projekata Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima inicirala je BIM implementaciju na ovom projektu još fazi izrade tehničke dokumentacije“ – kaže za naš portal Željko Žugić iz Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima.

Sam model (geometrija i materijalizacija) rađen je u programskom alatu Revit, dok su upravljački parametri (vreme i novac) pridodati u model kroz softverski paket Bexel Manager.

„Najveći izazov bio je uraditi verifikacioni izveštaj i iskomunicirati s projektantom sve izmene i prilagođavanja u tehničkoj dokumentaciji“ – kaže za naš portal Igor Osmokrović iz firme Bexel Consulting.

Sinhron plan objekta rađen je pomoću savremenih BIM tehnologija; Foto: Sara Pilipović

Nova faza razvoja

Pojedinačne dogradnje, prenamene i rekonstrukcije stare zgrade FON-a nisu mogle u potpunosti da odgovore na rastuće potrebe fakulteta, osavremenjivanje nastave i rast broja studenata.

Izgradnja nove i savremeno opremljene zgrade, čiju realizaciju je podržala Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima, pružiće fakultetu sasvim nove mogućnosti.

U istoriji beogradskog graditeljstva nova zgrada Fakulteta organizacionih nauka biće upisana kao jedno od prvih javnih zadnja na kojem je BIM tehnologija primenjena u celosti.

Nadamo se da će Elektro-tehnički fakultet u Beogradu, a i mnogi drugi u Srbiji, uskoro dočekati nove generacije studenata u novim i savremeno opremljenim prostorima.

Osnove

Osnova prizemlja
Osnova prizemlja
Osnova 1. sprata
Osnova 1. sprata
Osnova 2. sprata
Osnova 2. sprata
Osnova 3. sprata
Osnova 3. sprata
Osnova 4. sprata
Osnova 4. sprata

Preseci

Presek 1-1
Presek 1-1
Presek 2-2
Presek 2-2
Presek 3-3
Presek 3-3
Presek 6-6
Presek 6-6

Detalji fasade

Detalj fasade V4
Detalj fasade V4
Detalj fasade V5
Detalj fasade V5
Detalj fasade H6
Detalj fasade H6

Foto-galerija

Foto: Sara Pilipović
Foto: Sara Pilipović
Foto: Sara Pilipović
Foto: Sara Pilipović
Foto: Sara Pilipović
Foto: Sara Pilipović
Foto: Sara Pilipović
Foto: Sara Pilipović
Foto: Sara Pilipović
Foto: Sara Pilipović
Foto: Sara Pilipović
Foto: Sara Pilipović
U prizemlju objekta se nalazi savremeno opremeljena čitaonica sa 100 mesta; Foto: Sara Pilipović
U prizemlju objekta se nalazi savremeno opremeljena čitaonica sa 100 mesta; Foto: Sara Pilipović
Posebnu atrakciju čini sala za kolegijum koja se nalazi na 4. spratu; Foto: Sara Pilipović
Posebnu atrakciju čini sala za kolegijum koja se nalazi na 4. spratu; Foto: Sara Pilipović
Faktografija
naziv objekta:

Proširenje Fakulteta organizacionih nauka

mesto:

Jove Ilića 154, Beograd

investitor:

Republika Srbija

projekat:

Krip Inženjering

izvođači:

M Enterijer Gradnja, Jugogradnja i ExIng

godina izgradnje:

2022.

površina:

5.300 m2

spratnost:

Po2+Po1+P+4

fotografija:

Sara Pilipović

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *