Zgrada FON-a se uveliko gradi po BIM modelu
Građevinarstvo, Softver

Nova zgrada FON-a raste po najsavremenim BIM tehnologijama

Pomoću integrisanog 6D modela moći će da se efikasnije i pravovremenije održava i upravlja novim objektom u Beogradu.

Projekat nove zgrade Fakulteta organizacionih nauka (FON) u Beogradu jedan od prvih javnih projekata na kojem se primenjuje BIM tehnologija. Najreferentnija akademska institucija za organizaciju na ovim prostorima najbolji je mogući primer i šansa da se od strane domaćih stručnjaka primene svi raspoloživi alati koji su na raspolaganju u 21. veku u građevinarstvu u cilju što bolje pripreme, upravljanja i realizacije projekta, kako tehničkog kako i sa finansijskog aspekta.

„Prepoznajući značaj BIM metoda i informacionih modela za uspešnu realizaciju građevinskih projekata Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima inicirala je BIM implementaciju na ovom projektu još fazi izrade tehničke dokumentacije.“ – kaže za naš portal Željko Žugić iz Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima.

Model FON-a u Bexel Manageru

Izradom 3D BIM modela izvršena je dodatna tehnička kontrola tj. verifikacija projekta za izvođenje radova.

U prvoj fazi, po zahtevu Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, izrađen je detaljan 3D BIM model na osnovu 2D projektne dokumentacije, a za potrebe kontrole projekta za izvođenje (PZI) i rešavanja detektovanih prostornih konflikata u cilju obezbeđivanja tečnog procesa izgradnje, kao i preciznu kvantifikaciju količina radova (kontrola predmera i predračuna).

„Na ovaj način izvršena je dodatna tehnička kontrola tj. verifikacija projekta za izvođenje radova (PZI) iako to po zakonu to nije obavezujuće. Naručilac posla je na ovaj način, imajući važnost projekta, pre objave tendera otklonio veliku većinu nedoumica vezanih za tehničku dokumentaciju koji bi ako bi se otklanjali u toku izgradnje svakako prouzrokovali probijanja rokova.“ – kaže Žugić.

Gradilište i BIM model

4D, 5D i 6D

U daljim fazama realizacije projekta, BIM model može biti iskorišćen za detaljno 4D (vreme) i 5D (vreme+novac) planiranje i precizno praćenje dinamike izvođenja radova i potrebnih finansijskih i tehničkih resursa. Željko Žugić dodaje da je naručiocu ovo od velikog značaja s obzirom na to da je kroz ovaj proces digitalizacije umnogome olakšan proces izveštavanja Evropskoj investicionoj banci (EIB) koja je partner Vlade Srbije na ovom projektu.

Krajnji cilj je da se korisniku (Fakultetu organizacionih nauka) preda integrisani 6D modele radi efikasnijeg i pravovremenog održavanja i upravljanja objektom, zaključuje Žugić.

Projekat svih instalacija po BIM tehnologijama

BIM model urađen je u Revitu, dok su upravljački parametri pridodati u model kroz Bexel Manager.

BIM model nove zgrade Fakulteta organizacionih nauka izrađen je u sklopu projekta finansiranog od
strane Evropske Unije pod Investicioni okvirom za Zapadni Balkan (WBIF). Projekat je dodeljen IPF8 koji je angažovao kompaniju Bexel Consulting iz Beograda. Sam model (geometrija i materijalizacija) rađen je u programskom alatu Revit, dok su upravljački parametri (vreme+novac) pridodati u model kroz softverski paket Bexel Manager.

„Najveći izazov bio je uraditi verifikacioni izveštaj i iskomunicirati s projektantom sve izmene i prilagođavanja u tehničkoj dokumentaciji.“ – kaže za naš portal Igor Osmokrović iz Bexel Consulting-a koji za IPF8 vodi ovu komponentu projekta.

Enterijer i sve instalacije u BIM-u

Digitalna izgradnja

Uočeni nedostaci u projektnoj dokumentaciji redovno su komunicirani sa projektantskim timom i razrešavani u procesu generisanja BIM modela. S obzirom na to da proces izrade BIM modela predstavlja digitalnu izgradnju na osnovu projektne dokumentacije, uočene nejasnoće i nedostaci, obezbediće neometan proces rada na gradilištu gde svako zaustavljanje povlači i najveće troškove i dodatno vreme, zaključuje Osmokrović.

Rok završetka nove zgrade FON-a je kraj godine

Završetak do kraja 2021.

Podsetimo, nova zgrada FON-a povezana je sa postojećim objektom toplom vezom u vidu pasarele na prvom spratu. U oblikovnom smislu, objekat je svedena geometrijska forma sa naznačenim zalučenim delom koji je saglediv iz pravca ka centru grada iz ulice Bulevar oslobođenja.

Izgradnja nove zgrade Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu, prema projektu beogradskog biroa Krip inženjering, uveliko je u toku, a završetak radova očekuje se do kraja godine.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

3 komentara

 1. Dragan Marković

  Jako detaljan model. Ono što se ovde vidi jeste puna demonstracija BIM metoda kada je reč o sinhronplanu istalacija, računjanja količina, izrade predmera i predračuna.

 2. cob

  zgrada FON-a kao zadužbina kraljice Marije nije zaslužila sva ta budženja koja je doživela u poslednjih 10 godina.
  Ta zgrada je bukvalno sublimacija svega lošeg što nam se dogodilo, eto tako izgleda.
  A šteta, osnova zgrade je u umerenom art deko stilu, moglo se to mnogo bolje uraditi.

  1. arhitekta

   arhitektura 0 bodova
   sve pohvale za BIM
   što se tiče fasade – Horror Show

Ostavite odgovor

Obavezna polja *