Drvena vikednica sa kapsulama za spavanje; Foto: Tamás Bujnovszky
Svetski projekti

Ova vikendica s ekstenzijama podignuta je za 10 dana

Na jezeru Balaton u Mađarskoj nikao je prefabrikovani drveni objekat od 32 m2 kojem su pridodate kapsule u kojima su smeštene spavaće sobe i kupatilo.

Objekat nazvan Grand Cabin, čiji projekat potpisuju Hello Wood Studio, osmišljen je tako da se u ovom relativno malom prostoru obezbedi dovoljno mesta za funkcionisanje većeg broja ljudi. Ideja je bila da se na lak i brz način napravi vikendica za organizovanje žurki i svirki daleko od gradske vreve.

Iako su dizajn objekta i njegova forma, inspirisani planinskim domovima u češkom stilu (krov do poda), u ovom mađarskom okruženju – na uzvisini iznad jezera Balaton – ipak su se dobro uklopila.

Vikendica je podignuta od prefabrikovanih, po meri napravljenih, drvenih ploča za svega 10 dana.

Objekat je izgrađen od prefabrikovanih, po meri napravljenih, drvenih ploča kompanije Berger Houses, koje su kombinovane sa velikim transparentnim prozorima zahvaljujući kojim se iz vikendice pruža prekrasan pogled na okolnu prirodu, piše Amazing architecture.

Zahvaljujući ovakvom pristupu gradnji, ceo objekat je podignut u rekordnom roku – za samo 10 dana.

Kupatilo i sobe u kapsulama

Vikendica od 32 metara kvadratnih predviđena je za boravak osmoro ljudi, međutim u njoj komotno može da funkcioniše čak dvadesetak ljudi prilikom organizovanja zabave.

Kada se kroči u kuću, korisnik će zateći potpuno otvoreni plan. Međutim, objekat sa svojih bočnih strana ima kapsule u kutijastoj formi u kojima su zapravo smeštene dve spavaće sobe i kupatilo.

U projektu je utkan aspekt brisanja granice između zajedničkih i privatnih prostora.

Kupatilo i spavaće sobe su direktno povezane sa centralnim prostorom objekta, te je na ovaj način u projekat utkan i jedan od ključnih aspekata Hello Wood kampova – brisanje granica između zajedničkih i privatnih prostora.

Jednostavan ali efektan enterijer u kojem dominiraju drvene površine koje su vizuelno razbijene koloritnim nameštajem i tepisima.

Plavo i crveno

U plavoj kapsuli je kupatilo, a crvenoj spavaći blok.

Faktografija

  • ime projekta: Grand Cabin
  • autori: Hello Wood Studio
  • arhitekte: Dávid Ráday, András Huszár, Péter Pozsár, Nóra Fekete, Csaba Bányai, Gyula Végh
  • Lokacija: Balaton, Mađarska
  • Godina: 2018
  • Površina: 32 m² + kapsule
  • Vreme izgradnje: 10 dana
  • Foto: Tamás Bujnovszky

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *