Foto: Ivo Tavares Studio
Svetski projekti

Nova kuća ubačena u ruševine tradicionalnog portugalskog objekta

Bez proširenja obodnih zidova starog objekta, izgrađena je moderna struktura koja na najbolji način kombinuje tradiciju i savremenost.

Projekat Box House, koji potpisuje arhitekta Tiago Sousa, predstavlja projekat rekonstrukcije koji ukazuje na sukob između sećanja na prošlost i impulsa savremenog življenja, dok se kroz materijalizaciju, boje, oblik i položaj istražuju ravnotežu između postojećeg i dodatog objekta, piše Designboom.

Kompozicija je zamišljena kao kvadar koji je ubačen u postojeće zidine čineći tako svojevrsni spoj novog i starog.

Arhitekta je bio usmeren na kombinovanje postojeće derutne strukture sa novim, savremenim volumenom, kako bi se izazvala različita osećanja kod posmatrača. Kompozicija je zamišljena kao kvadar koji je ubačen u postojeće zidine čineći tako svojevrsni spoj novog i starog.

Objekat je razvijen kao porodični dom, koji je kroz svoje funkcije organizovan na dva nivoa.

Osnova

Enterijersko rešenje

Dok su na prizemlju smešteni društveni prostori, uključujući dnevni boravak, kuhinju i trpezariju, na spratu su dve spavaće sobe i kupatilo.

U centralnom delu prizemlja uz stepenište se nalazi skladišni prostor „obmotan“ drvetom, te se skladno stapa u okruženje.

Stepenište, izvedeno kao skulpturalni element od betona i drveta, istovremeno razdvaja dnevni boravak i trpezariju ali i spaja dva nivoa kuće.

Jedna soba na spratu nalazi se na severu, a druga na jugu, te ukoliko se izuzme orijentacija, one su potpuno identične, kako bi se ispoštovala kontinuirana simetrija plana.

Kako bi se pojednostavio enterijer, arhitekta je uz pretežno bele površine, na zidovima i vratima koristio prirodno drvo.

Nova struktura je u potpunosti ograničila okvire postojeće, te dodatnu vezu sa spoljašnjošću jedino horizontalni betonski element, koji istovremeno kontroliše i intenzitet sunčeve svetlosti.

Grafički prilozi

Osnova
Osnova
Presek
Presek

Faktografija

  • autori: Tiago Sousa
  • lokacija: Portugal
  • površina: 150 m²
  • godina: 2021.
  • Fotografija: Ivo Tavares Studio

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *