Foto: Alex Krotkov
Svetski projekti

Lučna konstrukcija od opeke za hotel koji se prirodno ventilira

Zasvođena struktura ne samo da je objektu omogućila jedinstven izgled već je pritom pogodna i na zemljotrese.

Lučno oblikovani volumeni definišu ovaj neobični meksički hotel Casona Sforza, projektovan od strane arhitekte Alberta Kalacha iz TAX Architects. Naime, niz zasvođenih struktura izvedenih od opeke usmereni su ka kružnom bazenu te su mnogi otvoreni prostori u direktnoj vezi sa vodenom površinom.

Kompleks čine lučni volumeni različitih visina koje su raspoređeni asimetrično.

„Proces je podrazumevao godine razvijanja inspiracije, planiranja, skiciranja i brojnih modifikacija.“, istakao je arhitekta. Međutim, konačni oblik hotela automatski ga je lansirao na arhitektonsku scenu gde je privukao veliku pažnju.

Hotel na raspolaganju ima (samo) 11 apartmana, kao i bar i restoran, organizovani na ukupnoj površini od 4.500 kvadrata.

Integracija sa okolinom

Kompleks je orijentisan prema okeanu, a dizajniran sa idejom da se integriše sa okolnim pejzažem i pruži gostima prijatne prostore za relaksaciju i povezivanje sa okruženjem.

„U središte projekta postavili smo vrednost svesti o prisutnosti, odnosno promišljanje i razumevanje lepote okruženja koje je u savršenom balansu.“, rekli su iz arhitektonskog studija.

Lučne konstrukcije izabrane i zbog predostrožnosti zbog eventualnih zemljotresa.

Kompleks čine lučni volumeni različitih visina i zapremina, koje su raspoređene na asimetričan način. Lučne konstrukcije izabrane i zbog predostrožnosti zbog eventualnih zemljotresa.

Konstrukcija je napravljena od lokalne opeke, koje su adekvatne za prirodnu klimatizaciju, jer njihova bež boja reflektuje sunčevu svetlost, te nije potrebna upotreba klima uređaja.

Organizacija prostora

Svi prostori u hotelu povezani su linearnim hodnikom, koji se završava kod otvorenog kružnog bazena, koji takođe utiče na uspostavljanje balansa i mirne atmosfere.

Apartmani su organizovani kako na prizemlju, tako i na spratovima, pa se šest apartmana nalazi na gornjim nivoima i zahvaljujući izlazima na balkone može se uživati u pogledu na okean.

Pet apartmana na prizemlju imaju i svoje male privatne bazene, a zajedničko za sve apartmane u hotelu je da su tavanice zasvođene.

Hotel je opremljen i dekorisan nameštajem i detaljima napravljenim u Meksiku.

Za dizajn enterijera bio je zadužen MOB Studio, takođe iz Meksiko Sitija koji je osmislio unutrašnjost kao prostor sa prisutnom boho atmosferom, uz upotrebu zemljanih tonova, tropskih biljaka i ručno izrađenog dekora.

Većina nameštaja i dekora napravljena je u Meksiku, te su ćilimi tkani u malom selu Teotitlán del Valle, lampe od palminog lišća dolaze iz lučkog grada Verakruz, a na poluostrvu Jukatan izrađene su zavese, stolice i ljuljaške.

Lokalni proizvodi i zanati

U hotelu se može primetiti i velika količina dekorativnih jastuka i staklenog posuđa, koje su izradile zanatlije Pueblo del Sol iz Oaxaca, koje su usredsređene na održivost i domorodačku kulturu.

Hotel Casona Sforza je deo projekta Pueblo del Sol, udruženja koje promoviše lokalne proizvode i zanate.

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *