Svetski projekti

Kuća bez granica: Ruska vila koja se pruža ka eksterijeru

Savremene kuće odavne su napustile koncept uklapanja u „četiri zida“. Da one odavno više ne izgledaju kao kutija, govori i ovaj primer iz oblasti Rostov.

Arhitektonski biro Chado potpisuje projekat kuće u Rusiji gde je želja investitora bila da imaju što veće prostorije i što manje pregradnih zidova. Cilj je bio da se stvori otvoren prostor u kojem se enterijer i eksterijer prepliću tako da dvorište postaje sastavni deo kuće. Poglededajte kako je to učinjeno.

kuca-bez-granica-rusija-01

Iz osnove prostora vidi se da su rasponi prilično smeli za stambenu gradnju. U centralnom delu kuće, koji ima 165 kvadrata, nema pregradnih zidova niti stubova tako da je ceo prostor jedna velika celina u kojem se nalazi dnevna soba, trpezarija i kuhinja. Kosi drveni krov je potpuno vidljiv a prozori su od poda do plafona tako da se gubi granica između spoljašnjosti i unutrašnjosti, piše ArchDaily.

kuca-bez-granica-rusija-08

Igra materijala daje prostoru preko potrebnu dinamiku a posebno se ističu drveni elementi koji su u odličnoj kontri sa gabionima – zidovima od kaveza punjenih lomljenim kamenjem.

kuca-bez-granica-rusija-06

Prizemna kuća ima sve ukupno 360 kvadranih metara sa četiri spavaće sobe.

kuca-bez-granica-rusija-04 kuca-bez-granica-rusija-03 kuca-bez-granica-rusija-05 kuca-bez-granica-rusija-09 kuca-bez-granica-rusija-07

Photographs: Inna Kablukov

Pogledajte i ovu kuću koja je cela napravljena od gabiona:

Kuća napravljena od čeličnih koševa punih kamenja

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *